- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.02.2016, 09:03)
- Marius Oncu
OMV Petrom anunţă pentru 2015 prima pierdere de la privatizare. Compania intenţionează să nu dea dividende
OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a a nu propune distribuirea de dividende.
Urmărește
1425 afișări
OMV Petrom anunţă pentru 2015 prima pierdere de la privatizare; intenţionează să nu dea dividende (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)
UPDATE 11:25 - Grupul OMV se orientează spre Rusia şi Iran, după ce profitul s-a înjumătăţit în trimestrul patru
Viitorul OMV se află în Iran şi Rusia, întrucât declinul preţului petrolului afectează profitabilitatea exploatărilor mai scumpe pe care le deţine în Marea Nordului, potrivit oficialilor grupului austriac de petrol şi gaze, care în România controlează compania OMV Petrom.
OMV a redus dividendul pentru acţionari cu 20%, la 1 euro pe acţiune, după ce profitul din trimestrul al patrulea a scăzut cu aproape jumătate, la 180 milioane de euro, potrivit Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
Donald Trump anunţă că se va întâlni „foarte repede” cu Putin după preluarea mandatului la Casa Albă
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
Directorul general al OMV, Rainer Seele, a reiterat intenţia de a vinde active şi a afirmat că ar putea urma şi desfiinţarea de locuri de muncă, în contextul unui declin al veniturilor cu o treime, la 5 miliarde de euro.
"Noua noastră strategie se va concentra asupra lichidităţilor şi costurilor, iar pe upstream (explorare şi producţie) vom urmări o poziţie sustenabilă, acordând prioritate valorii în detrimentul creşterii volumelor. Principalele regiuni de dezvoltare sunt Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Iran", a declarat Seele, într-un comunicat.
Rusia ar trebui să devină o "regiune cheie" până în 2020, afirmă directorul OMV. Grupul se află în negocieri pentru un schimb de active cu Gazprom, cu scopul de a reface rezervele de hidrocarburi ale OMV.
Seele s-a concentrat, de la preluarea conducerii companiei în luna iulie, pe restructurarea activelor OMV, care cuprind de la exploatări de petrol şi gaze în Marea Nordului şi Pakistan până la rafinării în Austria şi România.
Rezultatul de anul trecut a fost influenţat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producţie, determinată de scăderea preţului petrolului, se arată într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti (OMV).
Continuarea scăderii preţurilor la ţiţei şi gaze naturale, precum şi volatilitatea pieţei au condus la revizuirea suplimentară de către OMV Petrom a estimărilor de preţ la ţiţei şi gaze, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Estimările de preţ actualizate pentru ţiţei Brent se situează acum la 40 de dolari/baril pentru anul 2016, 55 dolari/baril pentru 2017, 65 dolari/baril pentru 2018, 70 dolari/baril pentru 2019 şi la 75 dolari/baril începând cu anul 2020. Revizuirea acestor estimări a condus la înregistrarea unei ajustari de depreciere de 1,92 miliarde de lei în trimestrul al patrulea pentru active productive din segmentul Upstream, în plus faţă de ajustarea de depreciere în sumă de 786 milioane de lei recunoscută în trimestrul al treilea, notează OMV Petrom.
"În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţă foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori. În plus, sunt mândră să anunţ că, împreună cu partenerul nostru, ExxonMobil, am finalizat a două campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majoritatea indicând prezenţa gazelor naturale, şi testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. Rezultatele sunt suficient de încurajatoare pentru a continuă să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite. Ca răspuns la persistenţa condiţiilor de piaţă nefavorabile, vom continuă să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţie financiară solidă şi protejând fluxul de numerar extins. Această include intenţia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este esenţial pentru a ne putea menţine nivelul investiţiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural, cât şi pentru dezvoltările ulterioare onshore şi offshore.", a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susţine nevoile privind investiţiile, managementul intenţionează să propună nedistribuirea de dividende pentru 2015, potrivit raportului.
Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei în 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut (4,1 miliarde euro).
Vânzările consolidate în 2015 au scăzut cu 16% comparativ cu 2014, în principal din reducerea veniturilor din vânzările de produse petroliere, determinată de scăderea accentuată a preţului ţiţeiului, care a anulat impactul pozitiv din creşterea cantităţilor vândute, determinată de cererea de piaţă îmbunătăţită, şi vânzările mai mari de electricitate. Vânzările din segmentul Downstream Oil au reprezentat 73% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Downstream Gas au reprezentat 23%, iar cele din Upstream au fost aproximativ 4%.
Rezultatul EBIT pentru anul 2015 a fost o pierdere de 530 milioane de lei, comparativ cu rezultatul pozitiv din 2014 de 3,34 miliarde de lei, în principal din cauza veniturilor mai mici din vânzări şi a ajustărilor de depreciere mai mari pentru active productive din Upstream, în urmă revizuirii estimărilor cu privire la preţul ţiţeiului, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, notează compania.
Cheltuielile de explorare în suma de 577 milioane de lei, în principal în relaţie cu sonde de explorare fără succes, de 408 milioane de lei, au influenţat, de asemenea, în mod negativ rezultatul.
Profitul EBIT CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 52% la valoarea de 2,5 miliarde de lei. EBIT CCA excluzând elementele speciale este calculat după eliminarea elementelor speciale nete de natura cheltuielilor în valoare de 2,69 miliarde de lei şi după eliminarea pierderilor în valoare de 364 milioane de lei din deţinerea stocurilor.
Rezultatul din activitatea curentă s-a redus, înregistrând o pierdere de 726 milioane de lei în 2015. Rezultatul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost o pierdere de 676 milioane de lei, comparativ cu profitul net de 2,1 miliarde de lei înregistrat în 2014. Profitul net CCA atribuibil acţionarilor OMV Petrom excluzând elementele speciale a fost de 1,8 miliarde de lei, cu 52% mai mic comparativ cu cel din 2014, când s-a situat la 3,76 miliarde de lei. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015. faţă de profit pe acţiune de 0,0371 lei în 2014, în timp ce profitul pe acţiune CCA excluzând elementele speciale a fost de 0,0318 lei, în timp ce în 2014 s-a plasat la 0,0665 lei.
Compania de petrol şi gaze estimează că valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) pentru 2016 se vca situa în intervalul 700 - 800 milioane de euro, cu circa 10 - 20% mai mică faţă de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream; investiţiile de explorare fiind estimate să scadă cu aproximativ 50% faţă de nivelul ridicat din 2015.
În plus, OMV Petrom preconizează şi vânzarea parcului eolian Dorobanţu, în concordanţă cu strategia companiei de concentrare pe activităţile de bază.
În ultimele trei luni ale anului trecut, OMV Petrom a înregistrat o pierdere de 1,68 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul negativ al perioadei similare din 2014. În acelaşi interval, vânzările au coborât de la 5,35 miliarde de lei la 4,52 miliarde de lei.
La finele anului trecut grupul OMV Petrom avea 16.038 de angajaţi, în scădere cu 5% comparativ cu finele lui 2014, când avea 16.948 de salariaţi.
Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, cu o participaţie de 51%, statul fiind al doilea acţionar ca mărime, cu 20,64%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 19%.
Citeşte şi: Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 3,3%
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:11
-
astăzi, 12:07