- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMV Petrom: Din martie, nu mai importăm petrol şi motorină din Rusia, dar alternativele costă / Independenţa faţă de aurul negru rusesc va veni cu factura de rigoare
OMV Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, dă asigurări că deja a luat toate măsurile necesare pentru a se proteja de interdicţia privind petrolul şi produsele petroliere ruseşti care va intra în vigoare în decembrie anul acesta, scrie ZF.
OMV Petrom: Din martie, nu mai importăm petrol şi motorină din Rusia, dar alternativele costă / Independenţa faţă de aurul negru rusesc va veni cu factura de rigoare
Totodată însă OMV Petrom atrage atenţia alternativele costă, astfel că independentţa faţă de aurul negru rusesc va veni cu factura de rigoare.
„În comparaţie cu alte state din regiune, România are un nivel relativ scăzut de importuri de energie: în 2021 ţara şi-a acoperit intern 35% din producţia de petrol, 60% din cea de carburanţi, 80% din gazul natural şi peste 95% din energia electrică“, se arată într-o prezentare a OMV Petrom.
Astfel, provocarea pe partea de aprovizionare cu petrol şi carburanţi va fi cu un grad de certitudine destul de mare iarna următoare, indiferent de temperaturi, întrucât la începutul lunii decembrie intră în vigoare interdicţia de a importa ţiţei şi la începutul lunii februarie interdicţia de a importa produse petroliere din Rusia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Petrom spune că a găsit soluţii alternative pentru importurile ruseşti. „Respectăm deja toate sancţiunile şi de la mijlocul lunii martie ne-am autoimpus să nu mai aducem petrol sau motorină din Rusia. Circa 30% din cantităţile procesate la Petrobrazi sunt importate, iar în trecut cea mai mare parte a importurilor veneau din Rusia sau din porturile ruseşti. Dar acum, pentru petrolul importat folosim un mix de tipuri de petrol din zona Mării Negre, mai ales transportat prin CPC sau din Azerbaidjan, dar şi tipuri din Africa de Nord.“
CPC - Caspian Pipeline Consortium - este principala rută prin care petrolul kazah ajunge în România, dar este pusă în pericol în contextul războiului din Ucraina ţinând cont că această conductă tranzitează Rusia.
În bugetul pentru 2022 compania şi-a programat o producţie de gaze de 3,3 miliarde de metri cubi, cu 10,2% mai mică faţă de cea din2021. În 2004, de exemplu, anul privatizării OMV Petrom, producţia de gaze a companiei era de 6,4 miliarde de metri cubi, arată datele din rapoartele anuale.
OMV Petrom spune că monitorizează îndeaproape riscurile asociate acestei rute, luând în calcul alternative din zona mediteraneană, Africa de Vest sau Marea Nordului.
„Trebuie menţionat că aceste surse alternative vin la un cost mai ridicat decât cel al produselor petroliere din Rusia“, atrage atenţia OMV Petrom. Cu un profit net de 4,6 miliarde de lei şi cu vânzări de 26 mld. lei, OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a avut o primă jumătate de 2022 mai profitabilă ca 2020 şi 2021 la un loc pe fondul creşterii fără precedent a preţurilor la energie.
Pe zona de gaze naturale, compania spune că producţia proprie asigură în mare parte consumul de gaze al clienţilor OMV Petrom. Astfel, OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat primul semestru al anului cu o producţie de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, cu 11% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut. În bugetul pentru 2022 compania şi-a programat pentru anul acesta o producţie de gaze de 3,3 miliarde de metri cubi, cu 10,2% mai mică faţă de cea de anul trecut. În 2004, de exemplu, anul privatizării OMV Petrom, producţia de gaze a companiei era de 6,4 miliarde de metri cubi, arată datele din rapoartele anuale.
„Ne uităm la diversificarea surselor şi lanţurilor de aprovizionare. Explorăm opţiunea ca în anii viitori să includem surse de LNG (gaz natural lichefiat) şi rezervare de capacitate“, se mai arată în raportul OMV Petrom.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO