- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.04.2011, 19:17)
- , Stefan Musgociu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OPSPI: Ministerul Economiei va derula un proiect pilot de management privat la companii din subordine
Ministerul Economiei vrea să deruleze un "proiect pilot" de management privat la companii din subordinea instituţiei, nefiind încă stabilite societăţile respective, a declarat, marţi, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana.
Urmărește
222 afișări
OPSPI: Ministerul Economiei va derula un proiect pilot de management privat la companii din subordine (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Avem nevoie de management performant. Un pas important este privatizarea managementului, în primul rând cu titlu experimental în unele societăţi. (...) Este o idee care s-a tot vehiculat, nu o negăm. Nu avem în calcul la care companii să punem management privat", a afirmat Cazana la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.
În ultimii ani, autorităţile au anunţat în mai multe rânduri intenţia privind introducerea managementului privat la unele companii de stat, fiind vehiculate în special societăţile din domeniul transporturilor, dar nu a fost luată vreo decizie concretă în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, prezent la conferinţa MEDIAFAX, a declarat că oficialii trebuie să explice termenul "management privat".
"Ce înseamnă a privatiza managementul? Am întrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit această exprimare în alte ţări. Este greu să găseşti manageri care au stat în funcţie în România mai mult de doi ani. Ministerul Economiei i-a tot schimbat din funcţie odată cu schimbarea conducerii ţării", a spus Konieczny.
Potrivit acestuia, măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanţă corporativă, oferte publice pentru listarea la bursă, prin care companiile să atragă fonduri pentru investiţii, iar Guvernul să nu piardă controlul acestor societăţi.
Preşedintele firmei de consultanţă Capital Partners, Doru Lionăchescu, a afirmat că nici el nu a auzit de "management privat" în alte ţări, iar în România singurii manageri performanţi sunt cei din sectorul privat.
"Obiectivul privatizărilor nu trebuie să fie protecţia socială, ci să servească interesul public, cum ar fi energie de calitate şi ieftină. Există foarte puţine exemple de privatizări nereuşite. Un exemplu este tot ce funcţionează în România, fie că vorbim de presă, telefonie sau companii de ridicare a gunoiului. Tot ce este de calitate şi deserveşte sectorul public este din domeniul privat. Discutăm să aducem manageri performanţi... Dacă venim după o experienţă de 21 de ani în care nu am fost capabili să înlocuim managerii ineficienţi, cum putem să ne aşteptăm ca pe un orizont scurt de timp să aducem manageri performanţi? Avem un exemplu de management privat pe domeniul public la SIF-uri, însă unde este performanţa? SIF-urile sunt un exemplu tipic de management dezastruos. Cineva îmi spunea «nu ne-am dat seama că am creat un monstru». Acolo (la SIF-uri - n.r.) este un exemplu de paliativ, o struţo-cămilă", a spus Lionăchescu.
Potrivit lui Lionăchescu, la companiile de stat Tarom şi Oltchim managementul este "exemplu de incompetenţă".
El susţine că singura soluţie realistă de eficientizare a companiilor de stat este privatizarea şi că cei care se opun acestui proces sunt "talibani".
"Argumentaţia unor talibani antiprivatizare este o narativă specifică anilor '90-92. Este deplasat să mai discutăm acum pe aceste coordonate", a mai spus Lionăchescu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe