- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2012, 12:48)
- Departamentul Economic , Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom, ofertanţi pentru licenţele de telefonie mobilă
Operatorii Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS&RDS şi 2K Telecom au depus, luni, oferte în cadrul licitaţiei pentru licenţele de telefonie mobilă, care vor permite introducerea serviciilor 4G, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa telecom.
Urmărește
3482 afișări
Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom, ofertanţi pentru licenţele de telefonie mobilă (Imagine: Shutterstock)
Calculată după costul depornire al licenţelor, valoarea licitaţiei depăşeşte 700 milioane de euro.
Documentele vor fi analizate până luni, 20 august, pentru ca licitaţia propriu-zisă să înceapă la data de 10 septembrie, iar rezultatul să fie anunţat în luna ocombrie.
În cadrul licitaţiei vor fi acordate două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2.600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014.
Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone.
Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern.
Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.
Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1.800 MHz.
Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţi pe piaţă - Orange, Vodafone şi Cosmote - utilizează în prezent aceste frecvenţe, mai puţin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generaţia a patra (4G).
Benzile de frecvenţe cuprinse între 880 şi 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orangeşi Vodafone pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii de generaţia a doua (2G) prin tehnologia GSM.
Primele două licenţe 2G au fost câştigate la finele anului 1996 de companiile care funcţionează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) şi Orange România (fost Mobil Rom) şi au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei în ultimii 15 ani.
La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licenţelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licenţelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.
A treia licenţă 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) şi expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei.
Cei trei operatori furnizează servicii 2G şi în benzile de frecvenţe cuprinse între 1.710 şi 1.840 MHz.
Vodafone şi Orange mai deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor şi în banda de frecvenţe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.
Cele două licenţe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecţie comparativă şi au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.
Celelalte două licenţe 3G în banda de frecvenţe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, pentru o perioadă de 15 ani, tot în urma unei proceduri de selecţie comparative, operatorilor RCS&RDS şi Telemobil.
Controlat de grupul France Telecom, Orange România este liderul pieţei locale de telefonie mobilă, iar Vodafone România este parte a grupului britanic de telecomunicaţii mobile Vodafone şi ocupă poziţia a doua în clasament.
Al treilea jucător de profil este Cosmote România, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia). Grupul Cosmote controlează şi Telemobil.
RCS&RDS deţine o infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe. Compania este controlată indirect de către omul de afaceri Zoltan Teszari.
Înfiinţată în anul 2000, 2K Telecom şi-a început activitatea în domeniul telecom ca furnizor de bucle locale şi acces la Internet. Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft în 2005. Afacerile 2K Telecom au însumat 59,9 milioane de lei în 2011, de la 46,4 milioane de lei în urmă cu un an.
Societatea este controlată de Alexandru Ghiţă - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiţă), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu - 24,83%.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe