Oraşele care înregistrează cele mai mari creşteri ale preţurilor apartamentelor

Tensiunea socio-politică resimţită în contextul conflictului militar din Ucraina, nu a avut, până în momentul de faţă, un efect tranşant asupra preţurilor de pe piaţa rezidenţială, notează o analiză a platformei imobiliare.ro.

Urmărește
2997 afișări
Imaginea articolului Oraşele care înregistrează cele mai mari creşteri ale preţurilor apartamentelor

Oraşele care înregistrează cele mai mari creşteri ale preţurilor apartamentelor

Variaţii pozitive au avut loc pe ambele segmente de piaţă, însă cele mai semnificative s-au consemnat pe segmentul rezidenţial nou.

Astfel, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, în ultimele 31 de zile, un avans de 2,8% la nivel de ţară – marjă de creştere semnificativ comparabilă cu cea din februarie, anume 0,8%. Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metru pătrat util la sfârşitull lunii martie (faţă de 1.609 de euro pe metru pătrat în februarie).

„După şocul resimţit la începutul crizei din ţara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoţional, piaţa rezidenţială şi-a revenit în ultimele 3 săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie. Pe fondul cererii crescute şi a creşterii costului de construcţie, ne aşteptăm ca preţurile apartamentelor să continue acest trend ascendent”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Bucureşti au înregistrat un avans general de 2,4%, preţurile crescând de la o medie de 1.609 de euro pe metru pătrat util, până la 1.648 euro pe metru pătrat. Aşteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate, însă într-o măsură diferită: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,9% (de la 1.562 de euro pe metru pătrat, la 1.592 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite au resimţit o creştere de 2,8%, de la 1.713 la 1.761 euro pe metru pătrat util.

În Braşov, indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creştere de 2,8% a preţurilor apartamentelor, de la 1.514 de euro pe metru pătrat util, la 1.556 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui martie. Locuinţele din blocurile vechi au avut parte de o evoluţie pozitivă: este vorba de un avans de 0,8%, de la 1.453 la 1.465 de euro pe metru pătrat. Locuinţele noi au înregistrat o creştere de 4,3%, de la 1.574 la 1.641 de euro pe metru pătrat.

La fel ca în februarie, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat şi în martie, de data aceasta cu 4,2%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.330 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.236 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui februarie. Preţurile s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 3,1% (de la 2.209 la 2.278 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 5% (de la 2.256 la 2.369 de euro pe metru pătrat).

În Constanţa, apartamentele scoase la vânzare în martie au consemnat, per ansamblu, o creştere de 1,2%, de la 1.434 la 1.451 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preţ este cu 14,4% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretenţiile vânzătorilor ajungeau la 1.268 de euro pe metru pătrat. Preţurile au evoluat în aceeaşi direcţie pe cele două segmente de piaţă analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,8% (de la 1.413 la 1.425 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,8% (de la 1.468 la 1.495 de euro pe metru pătrat).

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iaşi o creştere de 0,2% în luna martie, de la 1.236 la 1.239 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.078 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preţ este cu 14,9% mai mare. Luna trecută, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1%, de la 1.241 la 1.254 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,4%, de la 1.234 la 1.229 de euro pe metru pătrat. În urma acestor evoluţii, apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale.

Aşteptările vânzătorilor de apartamente din Timişoara s-au majorat uşor, anume cu 0,3%, în martie faţă de februarie, de la 1.446 la 1.450 euro pe metru pătrat util. Piaţa rezidenţială veche se remarcă printr-o tendinţă ascendentă, consemnând o creştere de 0,9%, de la 1.422 la 1.435 de euro pe metru pătrat util. Pe piaţa nouă, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,6%, de la 1.500 la 1.491 euro pe metru pătrat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici