- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.01.2013, 13:54)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronat: Impozitul pe venit de până la 65.000 euro duce la falimente. 250.000 firme sunt pe pierdere
Reprezentanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii apreciază că în România sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut şi că o parte dintre acestea vor intra în faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de până în 65.000 de euro.
Urmărește
3920 afișări
Patronat: Impozitul pe venit de până la 65.000 euro duce la falimente. 250.000 firme sunt pe pierdere (Imagine: Shutterstock)
"Cerem Ministerului Finanţelor să realizeze un studiu de impact pentru că anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Dacă acestor firme le pui impozit pe venit le forţezi fie să-şi diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adaugă peste 100.000 de firme cu profit zero. Dacă doar 10% dintre aceste firme ar intra în faliment şi dacă luăm o medie de doi angajaţi pe o firmă, asta înseamnă 100.000 de şomeri, zeci de mii de firme care nu plătesc TVA, impozite, CAS etc", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a arătat organizaţia pe care o conduce nu a fost consultată la elaborarea modificărilor Codului Fiscal.
"Am aflat alaltăieri (marţi, n.r.). Am parcurs această ordonanţă, şi salutăm faptul că se încearcă să se mărească baza de impozitare şi să se aducă o anumită predictibilitate a măsurilor fiscale. Problema este însă că introducerea impozitului de 3% la firme care au venituri de până la 65.000 de euro s-a făcut fără un studiu de impact. Poate o astfel de analiză ne arată că pierdem mai mult decât câştigăm", a adăugat Nicolescu.
Guvernul a decis marţi reducerea plafonului veniturilor pentru microîntreprinderi de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013.
Citeşte şi:
Firmele care obţin venituri de cel mult 65.000 de euro vor plăti obligatoriu impozit de 3% pe venit
Limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor va fi de 65.000 euro, în loc de 100.000 euro, fiind eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi.
Totodată, pentru microîntreprinderile care se încadrau în aceste venituri la 31 decembrie nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.
Pentru anul 2013, sunt obligate să treacă pe acest sistem de impunere de la 1 februarie şi firmele plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro.
Totodată, firmele care plătesc impozit pe profit sunt obligate să treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condiţiile microîntreprinderii.
Societăţile nou înfiinţate vor trebui să plătească impozit pe venit din primul an fiscal.
Măsura a fost critică şi de reprezentanţii sindicatelor, dar şi de cei ai companiei Coface, specializată în recuperarea de creanţe şi evaluare a riscului de ţară, care susţin aceeaşi idee, respectiv de creştere a numărului de falimente în randul firmelor foarte mici.
În România sunt active în jur de un milion de firme.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe