Patronat: Pământul este principalul mijloc de producţie al României şi nu trebuie înstrăinat

Pământul este principalul mijloc de producţie al României şi este un bun naţional care nu trebuie înstrăinat, a declarat marţi într-o conferinţă preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, care cere revizuirea legislaţiei astfel încât terenul să rămână în continuare proprietate exclusivă a românilor.

Urmărește
634 afișări
Imaginea articolului Patronat: Pământul este principalul mijloc de producţie al României şi nu trebuie înstrăinat

Patronat: Pământul este principalul mijloc de producţie al României şi nu trebuie înstrăinat (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax foto)

Străinii nu pot cumpăra terenuri agricole în România până la sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare la UE. Cetăţenii străini pot achiziţiona terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.

"Dacă s-au făcut greşeli în timpul negocierilor privind aderarea trebuie reparate imediat. Altfel vom ajunge să călcăm pe pământ străin în propria ţară. Se impune aşadar iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini şi să protejeze fermierii români în aşa fel încât capitalul românesc să fie sprijinit cu prioritate", a spus reprezentantul Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El a adăugat că o eventuală concurenţă pe o piaţă funciară deschisă îi va dezavantaja în mod cert pe fermierii români.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat vineri, la doar două zile după ce spunea că nu sunt şanse de blocare după 2013 a vânzării terenurilor către străini, că pământul trebuie să rămână în mâna românilor şi că MADR încearcă să modifice tratatul de aderare la UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici