Patronatele acuză statul că întârzie aplicarea voucherelor de vacanţă. ANT: Sunt probleme birocratice

Patronatele acuză autorităţile din turism că nu emit încă vouchere de vacanţă, deşi ar fi trebuit să o facă, potrivit legii, de la 1 ianuarie, afectând astfel circulaţia turistică, iar şefa ANT, Simona Man, le transmite că sunt probleme birocratice care se vor rezolva până pe 10 martie.

Urmărește
793 afișări
Imaginea articolului Patronatele acuză statul că întârzie aplicarea voucherelor de vacanţă. ANT: Sunt probleme birocratice

Patronatele acuză statul că întârzie aplicarea voucherelor de vacanţă. ANT: Sunt probleme birocratice (Imagine: Shutterstock)

"Patronatele din turism sunt nemulţumite de modul în care Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), gestionează problema voucherelor de turism. Nu înţelegem de ce o lege care trebuia aplicată de la 1 ianuarie şi care prevedea emitearea de către ANT a acestor vouchere nu se aplică", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi proprietarul Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism din România.

El afirmă că ANT şi-a asumat emiterea voucherelor începând cu 1 ianuarie şi publicarea normelor metodologice pentru folosirea acestora, însă nu a realizat niciunul dintre obiective.

Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a arătat că în iunie anul trecut legea tichetelor de vacanţă a fost modificată, iar acestea au fost transformate în vouchere de vacanţă, care ar fi urmat să fie emise electronic de către ANT de la 1 iulie 2014. Din acel moment, a fost interzisă emiterea de tichete de vacanţă sau acordarea de prime, statul intenţionând să stimuleze acordarea de vouchere.

La solicitarea sindicatelor, spune Răducan, atât interdicţia, cât şi emiterea de vouchere au fost amânate pentru 1 ianuarie 2015. După această dată, statul permite ca atât firmele private, cât şi instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să acorde angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate din ţară.

"Cu toate acestea, alegerile din noiembrie, schimbarea structurii ministerului de care aparţine turismul şi modificările de la conducerea ANT, au dus la trecerea în plan secundar a problemei voucherelor de vacanţă, rezultatul fiind că de la 1 ianuarie ANT nu a emis aceste vouchere, ceea ce a provocat un blocaj în piaţă. Sunt societăţi comerciale şi instituţii publice care au dreptul, pot şi vor să-şi recompenseze angajaţii cu vouchere de vacanţă, dar nu are cine să le emită", a afirmat reprezentantul FPTR.

El a mai spus că patronatele din turism solicită de o lună şi jumătate atât ANT, cât şi Ministerului Economiei, să deblocheze situaţia, dar până acum au primit doar amânări şi explicaţii.

"FPTR consideră că se sabotează astfel economia naţională şi va cere identificarea şi tragerea la răspundere a instituţiilor şi persoanelor care se fac vinovate de neaplicarea legilor României. Doar în primul an de funcţionare a acestor vouchere, estimăm încasări de peste 170 de milioane de euro, bani card nu vor mai fi folosiţi de români pentru excursii în străinătate sau pentru diverse cumpărături, ci pentru odihnă şi refacere în staţiuni din ţară", a mai spus Răducan.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele ANT a explicat că aplicarea legii întârzie din motive birocratice.

"Şi noi suntem foarte nemulţumiţi că nu se aplică încă, şi am demarat toate procedurile ca să rezolvăm problema. Între timp, în ultimele luni, s-a schimbat structura Guvernului şi din punct de vedere birocratic s-au amânat nişte lucruri. Noi am făcut şi normele de aplicare şi am făcut tot ce a depins de noi, dar n-am avut buget şi n-am putut achiziţiona softul pentru emiterea acestora", a spus Man.

Ea a adăugat că softul este în curs de achiziţie şi estimează că voucherele vor începe să fie emise în perioada 1-10 martie.

"Există voinţă, şi dacă industria va fi puţin înţelegătoare, ar trebui să ne susţină, nu să ne critice. Sunt lucruri birocratice care nu se văd în sistemul privat, dar la stat se observă imediat. Oricum, industria nu este afectată de această întârziere", a mai spus Man.

Cu toate acestea, turoperatorii spun că românii cumpără vacanţe de vară şi în această perioadă, iar voucherele i-ar fi făcut pe unii dintre ei să se orienteze către turismul intern.

"Aceste vouchere ar putea creşte traficul turistic intern cu peste 10%. Mulţi români care merg în concedii în străinătate, dacă ar primi aceste vouchere, şi-ar face vacanţele în ţară. Chiar şi pe litoral, în acest moment românii cumpără vacanţe din agenţii. În general, în jur de 30% din traficul turistic pe litoral este dat de early booking, achiziţii făcute în perioada octombrie-martie. Din acest volum, 70% este achiziţionat în lunile ianuari, februarie şi martie", a spus Marius Usturoiu, proprietar al agenţiei Maree, care trimite cei mai mulţi români pe litoralul autohtnon, şi administrator al complexului all inclusive Mercur-Minerva din Mamaia şi al hotelului Rozmarin din Predeal.

România ar trebui să dezvolte politicile protecţioniste şi să stimuleze producţia internă, aşa cum se întâmplă în cazul alimentelor, crede Ciprian Constantinescu, preşedintele patronatului Marea Neagră, care include hoteluri şi agenţi economici şi sudul litoralului, şi director general al hotelurilor Delta din Jupiter şi California din Cap Aurora.

"Partea proastă este că această tărăgănare cu voucherele afectează turismul", a mai spus el.

Nicolae Bucovală, care deţine hotelul Tomis din Mamaia şi complexul Steaua de Mare din Eforie Nord, dar conduce şi patronatul hotelier Mamaia, spune că s-a ajuns în această situaţie pentru că ANT nu este condusă de oameni din turism, ci de persoane care provin din mediul politic şi nu cunosc domeniul.

"Doamna Man ar fi trebuit să încurajeze în forţă emiterea voucherelor şi introducerea impozitului forfetar, lucruri de care industria are mare nevoie. Nu înţeleg de ce doamna preşedinte nu vrea să-şi aplece eforturile către investitorii din turism. Ea nu a înţeles încă despre ce este vorba. Nu se găseşte oare în industrie un om care chiar să ştie turism? Ar trebui ca miniştrii să fie numiţi politic, iar secretarii de stat să fie din domeniu. Cred că nu avem oamenii potriviţi în aceste funcţii", a mai spus Bucovală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici