- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.04.2014, 13:03)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5%
Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi pornesc o campanie în acest sens, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.
Urmărește
446 afișări
Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5% (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda - 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultură menţionează că România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arată în analiza făcută de cele şase patronate, printre care se numără Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.
Conform sursei citate, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez. Explicaţia este că în Polonia TVA este de doar 5% la carne şi preparatele din carne, iar în România 24%.
La începutul anului, atunci când în Ungaria a fost redusă cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%, marii procesatori din vestul României au început să cumpere carne de peste graniţă, pentru că este mai ieftină.
"Crescătorii din zonă, care sunt acum ameninţaţi de faliment, aşteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei", au spus reprezentanţii patronatelor.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat într-o conferinţă în care patronatele au lansat campania de reducere a TVA că procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate.
"Vecinii noştri din Vest au scăzut TVA la carne la 9%. În scurt timp producătorii vor închide şi ne vom muta piaţa în ţările vecine", a mai spus Minea.
El crede că orice impozit pus pe mâncare este un impozit "ticălos".
"TVA mărit este decizia unui singur om, care nu a ascultat pe nimeni. Este vorba de preşedintele naţiunii române, Traian Băsescu", a precizat el.
Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, crede că dacă TVA ar scădea la 5% s-ar elimina evaziunea şi ar creşte producţia.
"Eu cred că sectorul zootehnic nu mai rezistă cu TVA de 24%. Dacă nu luăm măsuri urgente, nu e exclus să nu mai avem animale şi să mâncăm carne din import", a afirmat Van.
Şi reprezentanţii crescătorilor de porci din România spun că din cauza TVA mare, în România intră carne de porc din import care acoperă aproape jumătate din consum.
Potrivit reprezentanţilor patronatelor, producţia fiscalizată la făină a crescut cu 25%, iar la pâine cu 20% în perioada septembrie-februarie, după ce la 1 septembrie TVA la pâine şi produse de panificaţie a scăzut de la 24% la 9%.
"După 1 septembrie, când a scăzut TVA la pâine, preţurile s-au diminuat cu 12%. În perioada septembrie - februarie, peste 150.000 de tone de pâine şi produse de panificaţie au fost fiscalizate în plus. Am ieşit la suprafaţă cu această cantitate", a declarat joi Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.
El a afirmat că în ultimele şase luni, producţia fiscalizată de faină a crescut cu 25%, iar cea de pâine cu 20%.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe