- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.08.2011, 20:45)
- Dana Curcea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pătruţi (ANRM): Presupun că şeful statului s-a referit la perimetrele Certej şi Băiţa Crăciuneşti
Preşedintele ANRM Alexandru Pătruţi a declarat, pentru MEDIAFAX, că există o licenţă de exploatare a aurului pentru perimetrul Certej, din judeţul Hunedoara şi, în procedură de avizare, o alta pentru Băiţa Crăciuneşti, el presupunând că la acestea s-a referit şeful statului în interviul acordat TVR.
Urmărește
809 afișări
Preşedintele ANRM Alexandru Pătruţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la TVR, în contextul sprijinului pentru proiectul minier de la Roşia Montană, că în România vor mai fi deschise încă două exploatări de aur, cu regii româneşti. "Avem două zăcăminte: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur", a spus preşedintele, fără a da alte detalii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
"În momentul de faţă în România mai sunt două licenţe de exploatare în vigoare, pe lângă cea de la Roşia Montană. Una dintre licenţe aparţine Deva Gold, în perimetrul Certej, iar a doua, mai veche, este deţinută de Romaltyn Exploration, pentru exploatarea unor reziduuri miniere, la Baia Mare. Deva Gold mai are în procedură de avizare o licenţă de exploatare pentru Băiţa-Crăciuneşti", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Întrebat dacă perimetrele Certej şi Băiţa-Crăciuneşti sunt cele la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu, Pătruţi a răspuns: "Presupun".
Potrivit datelor de pe site-ul ANRM, la data de 17 iunie exista o licenţă de exploatare în perimetrul Certej din judeţul Hunedoara, emisă pentru Deva Gold S.A., precum şi o "licenţă activă în procedură de aprobare" în perimetrul Băiţa Crăciunesti, pentru aceeaşi firmă. Ambele licenţe se referă la minereuri auro-argentifere.
De asemenea, la aceeaşi dată figurează ca emise licenţe de exploatare pentru "produs rezidual minier" pentru Romaltyn Mining SRL, la Uzina de preparare Aurul S.A. Baia Mare, Iaz de decantare - Aurul Săsar, Iaz de decantare-Meda şi Iaz de decantare - Flotaţia centrală.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Deva Gold SA are capital social subscris de 5.539.940,25 RON, din care 1.107.986,50 RON şi 1.815.424 dolari. Obiectul principal de activitate este "extractia altor minereuri metalifere neferoase".
Acţionar majoritar, cu 80% din acţiuni, este Deva Gold (Barbados) Ltd, subsidiară a European Goldfields, din Canada.
În iunie 2010, European Goldfields anunţa că a obţinut scrisori de angajament de la toate cele cinci bănci cu care negocia pentru un credit de 135 milioane de dolari destinat finanţării parţiale a proiectului minier Certej (Hunedoara), de unde se vor extrage aur şi argint.
Compania anunţase anterior, la sfârşitul lunii martie, că a semnat un acord preliminar cu cele cinci bănci, respectiv Caterpillar Financiar SARL, ING Bank NV, Investec Bank plc, UniCredit Bank AG, sucursala Londra, şi WestLB AG, sucursala Londra.
"Structura pachetului de finanţare a fost optimizată de la semnarea acordului preliminar şi consistă acum dintr-o facilitate de credit garantată, de tip limited recourse, în valoare de 120 milioane de dolari, cu maturitatea la opt ani, şi o altă linie de credit pentru leasing-ul echipamentelor, de 15 milioane de dolari, de asemenea garantată", anunţa compania printr-un comunicat.
Potrivit estimărilor de la acel moment, proiectul de la Certej necesita investiţii estimate la 190 milioane de dolari şi viza exploatarea unui zăcământ cu rezerve estimate la 2,4 milioane uncii de aur şi 17,3 milioane uncii de argint (o uncie reprezintă 28,34 grame).
Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva. Suprafaţa totală a terenului pe care sunt amplasate obiectivele proiectului este de 300,6 hectare, la care se adaugă o zonă de protecţie perimetrală de 155,6 hectare.
Scopul principal este acela de a extrage metalele preţioase existente în subsolul zonei, prin metode de exploatare în carieră.
Etapele din cadrul proiectului sunt cea de construcţie, de doi ani, cea de exploatare, de 11 ani, şi cea de închidere, de cinci ani.
Potrivit datelor tehnice referitoare la exploatarea de la Certej, cantitatea medie anuală de minereu prelucrat era estimată la trei milioane de tone, cea de concentrat aurifer la 315.000 de tone, iar "aur in aliaj Dore", 5.512 kilograme.
Proiectul minier a fost contestat de mai multe organizaţii non-guvernamentale, care au şi atacat în justiţie decizia Agenţiei Regionale pentru Protectia Mediului Timişoara de a emite avizul de mediu pentru mina de aur propusă de Deva Gold în localitatea Certej.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe