- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.01.2015, 14:32)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pensiile private obligatorii au avut un randament de 8,7%, iar cele facultative de 7,4% în 2014
Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).
Urmărește
1120 afișări
Pensiile private obligatorii au avut un randament de 8,7%, iar cele facultative de 7,4% în 2014 (Imagine: Shutterstock)
"Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
În peroada analizată, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evoluţie "peste aşteptările industriei", determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune, se mai spune în comunicat.
"De la lansare şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanţilor contribuţii brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei (...)", se arată în comunicat.
Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,08%.
În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 5% începând cu luna martie şi treptat până la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare.
Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.
Pensiile private facultative au avut un randament de 7,4% în 2014. Activele au depăşit 1 mld. lei
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 7,45%, de la 11,33% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil, APAPR.
"Cele 10 fonduri de pensii de acest tip au ajuns la sfârşitul anului 2014 la un număr total de circa 345.000 de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private facultative a fost de 7,45%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Anul trecut, activele Pilonului III au crescut cu peste 28%, evoluţie în linie cu aşteptările industriei, care indicau un potential de circa 30%.
"Doar în 2014, participanţii la fondurile de pensii facultative au virat în sistem contribuţii în valoare de peste 176 milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2013 şi în acelaşi timp cel mai ridicat nivel anual de la startul sistemului, la mijlocul anului 2007", se arată în comunicat.
Fondurile de pensii private facultative au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2007 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 8,16%.
Împreună cu fodnurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), sistemul pensiilor private din România a ajuns la active totale 20,1 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), cu 36% mai mult decat la final de 2013, in timp ce numărul total al participanţilor (conturi individuale) a depăşit 6,6 milioane, cu 4% mai mult decat anul precedent.
Fondurile de pensii private investesc în Romania circa 94% din aceste active, fiind astfel unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţa locală.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe