Peste 2.000 de deficienţe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării. Au fost date amenzi

Peste 2.000 de probleme au fost găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor făcute în cadrul unei campanii care a vizat fabricarea produselor de brutărie şi a produselor de paste făinoase.

445 afișări
Imaginea articolului Peste 2.000 de deficienţe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării. Au fost date amenzi

Peste 2.000 de deficienţe găsite de inspectorii de muncă în urma controalelor la brutării. Au fost date amenzi

În cadrul campaniei naţionale, au fost făcute 1.723 de controale, în urma cărora au fost dispuse 1.172 sancţiuni contravenţionale, din care 282 de amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 1.855.100 de lei, din care 798.000 de lei pentru muncă nedeclarată, pentru 40 de persoane depistate în această situaţie.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii, obiectivele campaniei au fost eliminarea neconformităţilor constatate, dispunerea de măsuri de remediere şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost aplicate 832 de secţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 721.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate, inspectorii de muncă au dispus 6 sistări de activitate pentru 1 loc de muncă şi pentru 5 echipamente de muncă.

Cu ocazia controalelor desfăşurate, au fost constatate 2025 de deficienţe, pentru care inspectorii de muncă au dispus tot atâtea măsuri cu termene concrete de remediere şi al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat.

Ce nereguli au fost constatate

În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au constatat, printre altele, nerespectarea obligaţiei privind încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, încălcarea, de către angajator, a obligaţiei privind evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, nerespectarea duratei zilnice maxime a timpului de lucru şi lipsa acordului salariatului privind efectuarea de muncă suplimentară sau nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară în industria alimentară.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, printre deficienţele găsite nu numără instruirea incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, nesemnalizarea locurilor cu riscuri mari de accidentare şi lipsa evaluării riscurilor specifice, imporvizaţii la instalaţia electrică sau neefectuarea examenului medical la angajare.

„Securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domeniul panificaţiei trebuie să fie permanent în atenţia angajatorilor, deoarece, controalele efectuate de-a lungul timpului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au evidenţiat faptul că lucrătorii din acest domeniu sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă, din cauza echipamentelor de muncă necorespunzătoare şi a tehnologiilor folosite, precum: arsuri termice şi chimice, tăieturi, înţepături, riscuri de electrocutare, ventilaţie insuficientă, căldură sau umiditate excesivă şi alternări bruşte între temperaturi mari şi mici, echipamente de muncă incorect utilizate, risc de intoxicare cu substanţe chimice utilizate la curăţenie, activităţi repetitive, manipulare manuală a maselor sau risc de lovire, strivire de echipamentele de muncă aflate în mişcare (malaxoare, stivuitoare, camioane)”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici