- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrom: Cererea de carburanţi va scădea pe termen mediu şi lung
Consumul de carburanţi va scădea pe termen mediu şi lung, pentru că operatorii de transport vor urmări să-şi eficientizeze activitatea, este criză şi există o supracapacitate de rafinare, potrivit directorului general al Petrom (SNP), Mariana Gheorghe.
Petrom: Cererea de carburanţi va scădea pe termen mediu şi lung (Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Cererea de combustibil va avea două tendinţe: gradul de penetrare a numărului de vehicule nu este la nivelul european, iar cererea pentru sectorul transporturilor poate să crească, dar consumul se va eficentiza pentru a emite mai puţine noxe. Pe termen mediu şi lung vedem o scădere, pentru că va fi o reconfigurare în transporturi pentru reducerea emisiilor poluante, iar astfel cererea de combustibil va scădea. Plus că se va reduce şi din cauza crizei economice. De asemenea, marjele în rafinare se reduc pentru că scade cererea, precum şi unele industrii", a declarat joi Mariana Gheorghe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Ea a adăuagt că la nivel global, implicit în România, se înregistrează o supracapacitate de rafinare, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Petrom va reduce capacitatea de prelucrare a rafinăriei Petrobrazi de la 4,5 milioane tone pe an la 4,2 milioane tone pe an.
"În 2008 s-au procesat 13,5 milioane de tone de petrol în România, iar cererea a fost de 9,3 milioane de tone. Deci este evident că există o supracapacitate", a continuat ea.
Petrom a anunţat miercuri că va renunţa la planul de majorare a capacităţii de procesare a ţiţelului a unităţii de la Petrobrazi la 6 milioane tone anual şi o va reduce la 4,2 milioane tone anual, pentru a se adapta condiţiilor de pe piaţă.
De asemenea, compania a revizut în scădere planul de investiţii în Petrobrazi de la 1,5 miliarde euro la 750 milioane euro în perioada 2010-2014, sumă care va fi alocată atât pentru reducerea capacităţii de prelucrare, cât şi pentru investiţii de conformare la normele de mediu.
"Vom detalia aceste investiţii în primul trimestru al anului viitor", a spus Gheorghe.
Oficialii OMV declarau în luna noimebrie că activităţile de rafinare a petrolului din România produc anual pierderi de 200 milioane euro pe an. Potrivit lui Gheorghe, noua strategie a Petrom pe partea de rafinare urmăreşte reducerea acestor pierderi.
"Obiectivul este să reducem aceste pierderi. Am redus investiţiile la Petrobrazi de la 1,5 miliarde de euro la 750 milioane de euro. (...) Vom continua restructurarea şi modernizarea tutor diviziilor penzru că încă nu suntem la standardele europene pe care le dorim", a mai spus Gheorghe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO