Petrom: Cererea de gaze naturale şi energie electrică va rămâne redusă şi în acest an

Cererea de gaze naturale şi electricitate în România va rămâne redusă în acest an, iar marjele de rafinare şi vânzările de carburanţi vor fi în continuare sub presiune, din cauza cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei, a slabei revigorări economice şi a măsurilor fiscale, estimează Petrom.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Petrom: Cererea de gaze naturale şi energie electrică va rămâne redusă şi în acest an

Petrom: Cererea de gaze naturale şi energie electrică va rămâne redusă şi în acest an (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Pe piaţa locală a gazelor şi energiei electrice anticipăm o cerere scăzută în continuare. Calendarul de liberalizare a preţurilor la gazele din producţie internă prevede patru majorări de preţ pentru acest an, aplicabile sectoarelor casnic şi non-casnic (prima creştere a fost deja implementată în ianuarie)", arată Petrom, companie din grupul austriac OMV, în raportul financiar pe anul 2013, amintind totodată că Legea energiei 123/2012 include opţiunea de amânare cu un an a liberalizării preţurilor la gaze pentru sectorul non-casnic.

Pe piaţa de electricitate Petrom estimează că preţurile vor fi influenţate negativ, atât de dinamica ofertei, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, cât şi de cererea redusă, care reflectă parţial iniţiativele de eficientizare energetică.

"Marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse, a slabei revigorări economice din regiunea în care ne
desfăşurăm activitatea şi a măsurilor fiscale din România, în special", se arată în raport.

Petrom notează, în ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, că anticipează discuţii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor şi măsurile de impozitare extraordinară introduse la începutul anului 2013, care se vor aplica până la sfarşitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor financiare ale companiei. Reprezentanţii Petrom spun că sunt pregătiţi, totodată, să continue discuţiile cu autorităţile pentru a obţine un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor.

Compania arată că, având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele modificări ale regimului fiscal au un efect direct asupra activităţilor Petrom.

"Acestea afectează atât oferta, cât şi cererea de piaţă şi au impact asupra rezultatelor financiare şi performanţei operaţionale ale companiei. Taxa nou introdusă, de 1,5%, aplicată la valoarea brută a construcţiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii", precizează Petrom.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cu 22% peste cel din 2012, însă vânzările au scăzut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, deşi vânzările de energie electrică au crescut.

În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei şi un profit net de 3,946 miliarde lei.

Vânzările consolidate au scăzut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţiţei şi produse petroliere, care au contrabalansat vânzările crescute de energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie au fost de aproximativ 5%, se arată în raportul grupului.

"În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014", a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a menţionat că din momentul privatizării, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

Petrom a programat pentru acest an investiţii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării şi producţiei, sumele alocate anul trecut de companie totalizând 1,2 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici