- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.03.2011, 10:27)
- Stefan Musgociu , Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrom închide permanent rafinăria Arpechim, deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil"
Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis joi închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.
Urmărește
278 afișări
Petrom închide permanent rafinăria Arpechim, deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil" (Imagine: Petre Bitoiu/Arhiva Mediafax Foto)
Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.
"Decizia (...) este în conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrată al Petrom şi de a creşte eficienţa. Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite", se spune într-un comunicat al OMV Petrom transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Petrom menţionează că în Europa o serie de alte rafinării, cu o tehnologie mai avansată şi cu o poziţionare mult mai bună decât Arpechim se confruntă cu aceeaşi situaţie, fiind deja închise sau neutilizate.
"Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare", a declarat, în comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Petrom estimează că în Europa capacitatea totală de rafinare va fi redusă în mod semnificativ în anii următori pentru adaptarea la condiţiile de pe piaţă, iar România este caracterizează, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare.
Rata totală de utilizare a capacităţilor de rafinare a fost de circa 40% anul trecut, în condiţiile în care au funcţionat numai 4 rafinării din totalul de 10 aflate în anii trecuţi în operare, potrivit Petrom.
"Având în vedere contextul şi perspectivele pe termen mediu şi lung pentru segmentul de rafinare în România şi la nivel internaţional, caracterizate de un nivel foarte scăzut al marjelor şi de excedentul de capacitate, Arpechim a funcţionat, în 2010, în funcţie de necesităţi. Operarea flexibilă a activelor din rafinare, cu Arpechim închisă din motive economice circa nouă luni şi optimizarea activităţii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la îmbunătăţirea rezultatelor pentru R&M. Decizia nu va avea un impact negativ aprovizionarea pieţei de carburanţi din România", mai spune compania petrolieră.
După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi.
"În perioada următoare managementul va analiza posibilitatea realizării de noi sinergii în ceea ce priveşte utilizarea activelor. Salariaţii afectaţi de această decizie vor primi plăţi compensatorii, a căror valoare variază în funcţie de vechime. Pe lângă plăţile compensatorii, Petrom s-a angajat să suporte cheltuielile în cazul în care foştii salariaţi se înscriu la cursuri de recalificare. În plus, compania sprijină salariaţii disponibilizaţi în vederea reintegrării acestora pe piaţa forţei de muncă, prin intermediul Centrelor de Tranziţie. Acestea au rolul de a oferi, în funcţie de opţiunile personale, servicii de reintegrare pe piaţa forţei de muncă sau servicii necesare deschiderii unei afaceri. Valoarea totală a plăţilor compensatorii şi a altor măsuri de protecţie socială se va ridica până la circa 10 milioane euro", se mai arată în comunicat.
Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.
Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), .
Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.
Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est