- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.11.2015, 11:26)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa de birouri din ţară, fără Bucureşti, a urcat în primele nouă luni cu 46%, condusă de Iaşi şi Timişoara
Piaţa de birori din marile oraşe din ţară, cu excepţia Bucureştiului, a crescut în primele nouă luni cu 46% faţă de intervalul similar al anului anterior, la 37.417 metri pătraţi închiriaţi, cele mai mari suprafeţe tranzacţionate fiind în Iaşi şi Tmişoara, potrivit unui studiu al Esop Consulting.
Urmărește
236 afișări
Piaţa de birouri din ţară, fără Bucureşti, a urcat în primele nouă luni cu 46%, condusă de Iaşi şi Timişoara
Suprafaţa închiriată în primele nouă luni în aceste oraşe a depăşit uşor totalul consemnat la nivelul întregului an 2014, când închirierile au însumat 37.377 metri pătraţi. În ianuarie-septembrie anul trecut, piaţa s-a situat la 25.475 metri pătraţi.
În topul marilor pieţe de birouri, cu excepţia Capitalei, pe primul loc în primele trei trimestre din 2015 se află oraşul Iaşi, cu un total de 14.603 metri pătraţi, pe locul doi Timişoara, cu 11.658 metri pătraţi, şi pe locul trei Cluj-Napoca, cu 4.200 metri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Topul este completat de Braşov - cu 3.800 metri pătraţi, Oradea - 1.756 metri pătraţi şi Bacău - 1.400 metri pătraţi.
Ordinea clasamentului se schimbă periodic în top trei, fiind strâns legată de livrările de spaţii noi în marile oraşe din anul respectiv, se arată în studiul realizat de firma de consultanţă imobiliară. Anul trecut, în perioada analizată, pe primul loc s-a aflat oraşul Cluj-Napoca, unde s-a tranzacţionat o suprafaţă totală de birouri de 14.990 metri pătraţi, în timp ce în oraşul Iaşi au fost încheiate tranzacţii de doar 4.100 metri pătraţi.
"După dezvoltarea accelerată din ultimii ani a pieţei de birouri din Bucureşti, estimăm că va urma, în următorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerată a principalelor trei centre universitare din ţară: Iaşi, Timişoara, Cluj - Napoca, deoarece cererea de forţa de muncă cu studii superioare este în crestere iar piaţa muncii din Bucureşti a devenit destul de competitivă astfel încât firmele de IT&C, BPO, Share Services şi firmele care dezvoltă centre de cercetare - dezvoltare să caute soluţii pentru a susţine rezultatele bune obţinute până acum în Romania şi apetitul de creştere a prezenţei în ţara noastră", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Printre companiile care au închiriat birouri în afara Bucureştiului în acest an, în clădiri de clasă A, se numără Xerox (în Iaşi), Accenture Services (în Iaşi, dar şi în Timişoara), Hella (în Timişoara), Amazon (în Iaşi), Bitdefender (Iaşi), Unicredit (Iaşi) şi Ness (Timişoara). Printre clădirile de birouri care au atras atenţia chiriaşilor au fost Palas şi Unites Business Center 3 din Iaşi, City Business Center şi UPC Open Ville din Timişoara, The Office din Cluj-Napoca.
Numărul studenţilor dintr-un oraş reprezintă un indicator important pentru evoluţia pieţei birourilor în următorii ani.
Goana după forţa de muncă cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adică de pe băncile facultăţii, a dus la o luptă din ce în ce mai acerbă pentru racolarea de studenţi, între marile companii de outsourcing, BPO şi IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. Astfel, primele trei oraşe aflate în top trei, ca număr de studenţi - Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi sunt aceleaşi cu cele din top trei tranzacţii de birouri în ţară.
"Pe viitor, credem că dezvoltatorii care vor dori să investească în piaţa de birouri din afara Bucureştiului vor putea folosi numărul de studenţi din fiecare oraş în parte ca pe un indicator important în prioritizarea locaţiilor alese pentru investiţii", a adăugat Alexandru Petrescu.
Cei mai mulţi studenţi au fost înregistraţi anul trecut în Bucureşti - 133.601, Cluj-Napoca - 56.829, Iaşi - 42.298, Timişoara - 30.535, Constanţa - 19.182, Craiova - 17.461, Braşov - 15.114, Sibiu - 11.550 şi Oradea - 11.124.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe