- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.04.2013, 17:51)
- Ioan Dornescu
Planul de administrare al CFR a fost respins de Ministerul Transporturilor. Directorul CFR a anunţat că DEMISIONEAZĂ
Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie al CFR SA, ceea ce duce la încetarea mandatului administratorilor, care acuză factorul politic că este "disperat" să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene.
Urmărește
1372 afișări
Planul de administrare al CFR a fost respins de Ministerul Transporturilor. Directorul CFR a anunţat că DEMISIONEAZĂ (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Conducerea Companiei Nationale CFR SA a luat act, cu surprindere şi regret, de respingerea Planului de administrare de către acţionariatul reprezentat de Ministerul Transporturilor (...) Apreciem că această schimbare intempestivă nu este fundamentată de raţiuni economice, situaţia companiei îmbunătăţindu-se în ultimele luni, ci mai degrabă de disperarea factorului politic de a pierde influenţa asupra resurselor unei companii de stat şi a finanţărilor europene", se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea companiei, selectată la începutul acestui an, în urma unui proces de recrutare a managementului privat.
Dimitris Sophocleous a anunţat că demisionează, ca urmare a respingerii planului.
"Considerăm că în acest moment angajamentele luate de România în faţa instituţiilor financiare internaţionale sunt puse în pericol, alături de credibilitatea reprezentanţilor Guvernului în acest raport. Ca rezultat al respingerii planului de administrare mi-am prezentat demisia din poziţia de director general al CFR", a declarat Dimitris Sophocleous, citat în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Conducerea CFR SA mai precizează că primul control al companiei la Regionala Iaşi indică neregularităţi majore în procedurile de achiziţii.
"Am identificat o serie largă de probleme în activitate, care au produs pierderi societăţii şi sunt în diferite stadii, şi care sperăm să fie confirmate", se mai spune în comunicat.
Conducerea privată a companiei a arătat că după trei luni de la preluarea mandatului a obţinut deja rezultate pentru companie fiind date ca exemplu reducerea arieratelor faţă de bugetul de stat de
la 620 milioane lei în decembrie 2012 la 540 milioane lei în martie 2013, plata la zi a contribuţiilor pentru angajaţi, după o lungă perioadă de întârzieri, şi sume în plus de 1,3 milioane lei anual după renegocierea chiriilor.
"Preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale CFR SA Lucian Isar şi directorul general Dimitris Sophocleous îşi exprimă, în acest context, îngrijorarea provocată de maniera netransparentă prin care a fost întrerupt şi pus sub semnul întrebării procesul de transformare pozitivă a companiei", mai arată comunicatul.
Managementul menţionează că de la preluarea mandatului a demarat renegocierea cu furnizorii pentru reducerea sumelor plătite de CFR SA, a început procesul de recrutare a noilor directori, s-au obţinut peste 9 milioane lei din vânzarea unui prim lot de material de cale ferată folosită, prin Bursa de Marfuri, şi s-a reuşit pregătirea şi livrarea în scurt timp, în două luni, a planului de management şi administrare, care include reorganizarea companiei.
"Din păcate, arieratele la furnizarea de energie electrică sunt în creştere, pentru că CFR Marfa şi CFR Călători nu au plătit decât 35% din totalul facturilor emise de CFR SA. În ciuda pierderilor operaţionale mari, pe care le gestionăm prin planul nostru de transformare pentru primele trei luni ale anului 2013, am obţinut profit contabil, în creştere cu 150 milioane lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", se mai spune în comunicat.
Fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact, Sophocleous a preluat în luna ianuarie funcţia de director general al companiei CFR, în urma unui proces de recrutare de manageri profesionişti.
Administratorii CFR SA sunt, alături de Sophocleous, Lucian Isar (preşedinte), Enache Jiru, Dănuţ-Leonard Sandu şi Florian Raimund Kubinschi.
Sophocleous a declarat la 4 aprilie că Ministerul Transporturilor a solicitat unele ajustări la planul de administrare propus de CA, dar că aşteaptă ca reprezentanţii instituţiei să-l aprobe după efectuarea modificărilor.
"Planul de administrare este în minister, spre examinare şi spre aprobare (...) Membrii AGA au hotărât că trebuie să facem nişte ajustări la planul de administrare. (...) Până astăzi nu ştiu exact ce fel de schimbare sau de ajustare vor. O să comunic cu ei să înţeleg exact ce era în planul de administrare care nu este suficient pentru ei. Sper că după ajustarea respectivă planul nostru va fi aprobat", a spus Sophocleous la vremea respectivă.
CFR SA a anunţat vineri că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a trimis o echipă a corpului de control pentru verificarea activităţii începând cu 1 ianuarie şi a asigurat instituţia că va acorda sprijin şi pentru "o eventuală" extindere a acestuia pentru perioada anterioară.
Această extindere ar fi necesară pentru identificarea responsabililor pentru suspendarea licitaţiei de evaluare a activelor din toată ţara, ceea ce a provocat prejudicii importante companiei, prin creşterea impactului taxelor locale, de exemplu la Constanţa, potrivit administratorului reţelei feroviare publice. În plus, extinderea verificărilor ar fi optimă pentru "aprofundarea" controlului dispus de CFR SA la Regionala CF Iaşi.
Administratorul reţelei feroviare a anunţat recent că acţiunea începută la începutul lunii aprilie de Corpul de Control la sucursala CREIR Iaşi se va prelungi în perioada următoare, după ce echipa de experţi a constatat o serie de nereguli semnificative în activitatea desfăşurată de diviziile Patrimoniu/Achiziţii şi Exploatare.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe