Plata TVA la încasarea facturii - iniţiativă legislativă aprobată de Senat

Senatul a aprobat, miercuri, o iniţiativă legislativă potrivit căreia plata TVA către bugetul de stat se va face la încasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca în prezent, propunere respinsă de Guvern.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Plata TVA la încasarea facturii - iniţiativă legislativă aprobată de Senat

Plata TVA la încasarea facturii - iniţiativă legislativă aprobată de Senat (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Credem că, aşa cum în multe ţări ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul încasării sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societăţi. Prin iniţiativa noastră ajutăm sute de mii de firme, ajutăm în mod direct bugetul central, pentru că, dacă TVA ar trebui să se plătească în momentul emiterii facturii, foarte multe societăţi nu au posibilitatea de a plăti sumele respective. Foarte multe societăţi vor ajunge în stare de faliment. Dacă schimbăm mecanismul şi facem statul să fie interesat să ajute societatea să-şi încaseze suma facturată şi TVA se plăteşte în momentul încasării sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate între stat şi persoana juridică plătitoare de TVA, este în favoarea statului", a declarat Gyorgy Frunda, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

El le-a cerut colegilor să voteze favorabil iniţiativa legislativă privind modificarea Codului Fiscal.

"Cu toată opoziţia Guvernului, care nu înţelege că prin aceasta va câştiga bani şi va avea mai mulţui bani la buget, insistăm, convinşi fiind de dreptatea noastră, vă rog să votaţi în favoarea acestui proiect, care va fi un instrument în mâna statului de a-şi recupera banii, un instrument de a avea mai mulţi bani la bugetul central şi va fi o gură de aer pentru societăţile comerciale, care nu vor trebui să plătească banii în momentul emiterii facturii, ci atunci când ele îşi vor primi onorariul, salariul, suma care trebuie să intre în bugetul societăţii respective. Prin asta statul va strânge mai mulţi bani, decât printr-un sistem demodat, ineficient, care şi-a dovedit ineficienţa în ultimii ani şi care trebuie modificat", a adăugat Frunda.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache a anunţat că Guvernul nu susţine această iniţiativă deorece ar genera un impact bugetar negativ şi dificultăţi administrative pentru aplicarea ei.

Pe de altă parte, senatorul PDL Orest Onofrei a afirmat că susţine iniţiativa legislativă, prevederile acesteia reprezentând una din promisiunile electorale ale partidului său.

"Sunt obligat să susţin asemenea iniţiativă. Am văzut că nu există neapărat interdicţii din partea Comisiei Europene la asemenea reglementări. (...) Directiva 112 nu interzice asemenea lucruri. Noi am promis şi în campania electorală, noi, ca partid, că între cetăţean şi stat trebuie să intervină în anumite domenii măcar egalitatea părţilor. (...) Este foarte adevărat că pot să intervină probleme la facturare, la deducere sau să facturezi de dragul ca celălalt să încaseze. Nu cred că e corect ca statul, care cere bani, să-i ceară fără ca el să-şi achite obligaţiile de plată. Aici mă refer în special la autorităţile publice locale. Eu cred, îmi pare foarte rău că asemenea iniţiative, care ar ajuta mediu de afaceri, nu sunt susţinute de Guvern, nu sunt corectate cu sprijinul MF în comisiile de buget-finanţe să poată fi aplicate. Eu, personal, susţin asemenea iniţiativă", a anunţat Onofrei.

Propunerea legislativă a primit 49 de voturi favorabile, 29 "împotrivă" şi 9 abţineri. Anterior, raportul de respingere întocmit de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a fost respins cu 51 de voturi "împotrivă", 9 abţineri şi 27 "pentru".

Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.

Iniţiatorii proiectului sunt Sorin Serioja Chivu (senator PSD), Sorin Fodoreanu (PD-L), Emilian Valentin Frâncu (PNL), György Frunda (UDMR), Puiu Haşotti (PNL), Sorin Constantin Lazăr (PSD), Valer Marian (PSD), Mihai Niţă (PD-L) şi Ion Rotaru (PSD).

Autorii proiectului arată, în expunerea de motive a iniţiativei, că modificarea va elimina problema recuperării TVA achitată pentru facturile emise de clienţii care au intrat în insolvenţă şi va ajuta firmele în actualele condiţii de criză, acestea confurntându-se cu o situaţie financiară dificilă şi cu o lipsă cronică de lichidităţi.

Sistemul propus este utilizat, cu succes, în mai multe state, precum Marea Britanie, conform sursei citate.

Guvernul arată, în punctul de vedere prin care respinge proiectul, că plata TVA la încasarea facturii ar crea distorsiuni privind concurenţa, ar duce la apariţia unor "fenomene evaţioniste", bazate pe înţelegeri între companii, şi ar creşte sarcinile administrative atât în ceea ce priveşte organele fiscale, cât şi pentru firme, din cauza dificultăţilor legate de urmărirea încasării facturilor pentru a stabili data la care taxa este exigibilă.

Modificarea ar avea un impact negativ asupra bugetului pentru acest an estimat la 3,06 miliarde de lei, conform Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici