Conferinţa – cea de-a treia dintr-o serie de 12 întâlniri – a abordat problematica implementării PNRR, un proiect în valoare de peste 29 de miliarde de euro esenţial pentru modernizarea economiei României şi pentru pregătirea tranziţiei la economia verde.
Aplicarea PNRR aduce din nou în discuţie subiectul regionalizării României care, în mod logic, ar fi trebuit să reprezinte una dintre marile mize ale acestui mega-proiect. Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, recunoaşte franc situaţia.
“Noi nu am putut să punem în PNRR nişte reforme unde nu exista un consens în Coaliţie, şi vă dau un exemplu. Dacă ar fi fost după mine aş fi pus regionalizarea României. România a funcţionat acum cu o struţo-cămilă de judeţe prea mici pentru a fi capabile să ia fonduri europene”.
Mediul de afaceri cere o „reformă reală” a legislaţiei privind achiziţiile publice, care a devenit extrem de „rigidă” şi de „complicată” şi va crea probleme inclusiv în ceea ce priveşte implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), existând riscul ca fondurile europene să fie alocate netransparent iar firmele performante să prefere să nu participe la licitaţii, de teama birocraţiei excesive.
Pentru ca România să primească cele 29 de miliarde de euro prevăzute în PNRR statul şi mediul privat trebuie să colaboreze într-un mod cum nu au reuşit până acum. Cei din zona privată spun că aceasta este o oportunitate uriaşă, care nu poate fi ratată. “Eu cred că între sectorul privat şi sectorul public există un decalaj foarte mare, adică sectorul privat este mult înaintea sectorului public în ce priveşte cultură organizaţională, procese, performanţă şi aşa mai departe, e natural”, afirmă Mihai Matei, CEO Essensys Software.
Aproape 60 de reforme, unele de mare anvergură, care necesită atât legi noi trecute prin Parlament, cât şi mii de licitaţii publice care să meargă şnur, plus executarea de contracte de mare infrastructură cu operaţiuni complexe în teren, cu deadline-uri scurte ţinând cont de istoria contractelor publice din ultimii 30 de ani. Aşa poate fi rezumat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care România trebuie să-l execute impecabil ca să primească 29 de miliarde de euro.
Marii actori din industria de software consideră că una dintre cele mai importante reforme cuprinse în PNRR o constituie digitalizarea administraţiei de stat. “În măsura în care, din PNRR, vom reuşi să avem o digitalizare reală a serviciilor publice, da, vom vedea un impact în economie. Servicii publice care nu sunt orientate numai către companii private, dar şi către cetăţean”, afirmă Mihai Matei, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
Mediul privat nu este foarte optimist în privinţa modului în care vor fi distribuiţi banii alocaţi României de Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cel puţin aceasta este opinia antreprenorului Mihai Matei, CEO Essensys Software şi preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care crede că va urma „un val foarte mare de fonduri” care vor fi cheltuite însă „clientelar”, cu nişte „câştigători foarte polarizaţi”.
Cristian Ghinea, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a oferit noi detalii legate de proiectul său de înfiinţare a unui think-tank care să monitorizeze şi să asiste implementarea PNRR, în valoare de peste 29 de miliarde de euro. ONG-ul se va numi „O ţară ca afară” şi urmăreşte să ofere asistenţă ministerelor implicate în implementare şi să avertizeze public atunci când există riscul de nerespectare a angajamentelor şi etapelor asumate de România pentru a putea cheltui aceste fonduri.