- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.08.2018, 16:25)
- Tudor Ionescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponderea la care a ajuns energia nucleară în totalul producţiei globale de electricitate
La nivel global există 453 de reactoare nucleare funcţionale, cu o capacitate totală de generare a 397.651 megawatti (MW), iar alte 57 de reactoare se află în construcţie şi vor adăuga încă 57.890 MW, arată datele la zi centralizate de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA).
Urmărește
2801 afișări
Cifrele raportate de AIEA diferă uşor de cele ale Asociaţiei Mondiale a Energiei Electrice. Aceasta indică pentru sfârşit de an 2017 un număr de 454 de reactoare nucleare funcţionale, cu o capacitate totală de 398.478 MW, şi un număr de 59 de reactoare aflate în construcţie.
Tot în raportul Asociaţiei Internaţionale a Energiei Atomice se arată că energia nucleară avea, la sfârşitul anului trecut, o pondere de aproximativ 10,5% în totalul producţiei de energie electrică de la nivel global, uşor mai mare decât în 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Din acest total, ţările cu cele mai mari cinci capacităţi de generare sunt Statele Unite (99.952 MW), Franţa (capacitate de 63.130 MW), Japonia (capacitate de 39.752 MW), China (capacitate de 39.174 MW) şi Federaţia Rusă (capacitate de 28.238 MW).
Topul producătorilor de energie nucleară este completat de Coreea de Sud (capacitate de 22.494 MW), Canada (capacitate de 13.554 MW), Ucraina (capacitate de 13.107 MW), Germania (capacitate de 9.515 MW) şi Marea Britanie (capacitate de 8.918 MW).
Raportul indică şi o tendinţă de scădere în 2017 a ponderii energiei nucleare din totalul de energie electrică în cinci regiuni: Europa Centrală şi de Vest (unde este inclusă şi România), Africa, America de Sud şi America de Nord.
În Europa Centrală şi de Vest, scăderea este de 808,6 terawatti (TW), în Africa de 15,1 TW, în America de Sud de 20,6 TW, iar în America de Nord de 911,4 TW.
Singurele regiuni în care au fost înregistrate creşteri au fost Asia (creştere de 479,6 TW) şi Europa de Est şi Federaţia Rusă (creştere de 270,5 TW).
În paralel, AIEA estimează că volumul de energie electrică nucleară ar putea creşte cu 42% până în 2030 şi cu 123% până în 2050. Cifrele fac parte din scenariul pozitiv al organizaţiei şi presupun o creştere economică continuă la nivel global, precum şi o creştere a interesului pentru energia electrică, mai ales în Asia de Est.
AIEA are şi un scenariu negativ, potrivit căruia producţia de energie electrică nucleară va scădea gradual până în 2040, pentru ca până în 2050 să se revină la nivelul înregistrat în zilele noastre.
Estimările organizaţiei mai indică şi o creştere a consumului de energie electrică - de orice fel - cu 18% până în 2030 şi cu 39% până în 2050.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe