- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.06.2015, 10:32)
- Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: Dacă instanţa dă un termen de judecată pe lună, Hidrolectrica iese din insolvenţă abia în 2016
Premierul Ponta şi-a exprimat, miercuri, nemulţumirea cu privire la faptul că Tribunalul Bucureşti, unde este judecată ieşirea din insolvenţă a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieşi din insolvenţă şi va fi listată abia anul viitor.
Urmărește
145 afișări
Ponta: Dacă instanţa dă un termen de judecată pe lună, Hidrolectrica iese din insolvenţă abia în 2016 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Prezent la Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea primei emisiuni de titluri de stat pentru persoanele fizice, prim-ministrul Victor Ponta a arătat că Guvernul îşi propune continuarea listărilor la bursă a unor companii de stat, precum Aeroportul Internaţional Bucureşti, Portul Constanţa, Romtelecom şi CFR, pentru care au început sau vor începe procedurile premergătoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
În acest context, Ponta a arătat că ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica şi listarea societăţii ar putea să întârzie din cauza termenelor îndelungate de judecată.
"Perla coroanei, şi anume Hidrolectrica - şi fiind aici jurnalişti în domeniu care pot întreba pe bună dreptate de ce nu facem mai repede listarea unei companii care, iată are cel mai mare profit din istorie - în 2014 la Hidroelectrica, dacă nu mă înşel, se vor distribui dividende de peste 1 miliard de lei - o să vă spun că, dacă instanţa unde ne judecăm cu băieţii deştepţi, dă termen o dată pe lună în loc să dea o dată pe zi, e normal să n-o scoatem din insolvenţă prea repede, deşi este evident că Hdiroelectrica nu mai este demult o companie care trebuie să stea în insolvenţă. Dar dacă dăm termen o dată pe lună şi după aceea ne odihnim în iulie, august, când e vacanţă judecătorească, şi o ţinem tot aşa, să dea Dumnezeu să o scoatem din insolvenţă în 2016, să putem să o listăm", a afirmat Ponta.
Premierul Ponta a arătat că i-a cerut ministerului Justiţiei să facă diligenţele necesare pe lângă instanţă pentru a vedea dacă pot fi emise termene mai scurte în acest caz, pentru ca societatea să poată ieşi mai rapid din insolvenţă.
""E o mare pierdere pentru România când cea mai profitabilă companie din energie stă prinsă în procese de ani de zile din cauza unor băieţi deştepţi şi din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut să o devalizeze, dar nici nu o lasă să trăiască. Împreună cu ministrul Justiţiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucureşti dacă poate găsi o procedură prin care să decidă mai repede, să putem să scoatem Hidroelectrica din insolvenţă şi cred că listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decât cele pe care le-am avut până acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte", a spus Ponta.
Directorul general al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, la finele lunii mai, că Hidroelectrica nu va ieşi din insolvenţă în acest an, aşa cum era anticipat iniţial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare.
Compania a intrat pentru a doua oară în insolvenţă la începutul anului 2014 şi este condusă de un administrator numit de justiţie.
Hidroelectrica a fost nevoită să se declare prima oară în insolvenţă în 2012, din cauza secetei severe şi a unor contracte prin care a vândut electricitate sub preţurile din piaţă, înregistrând pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a şase ani.
Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obţinând un profit record, şi a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat însă anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în urma unei decizii a justiţiei şi ar fi urmat să iasă din această stare în iunie 2015.
Guvernul premierului Victor Ponta a convenit în cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI şi Comisia Europeană să listeze la bursă o participaţie minoritară la Hidroelectrica.
În perioada de insolvenţă, Hidroelectrica a angajat consultanţi pentru pregătirea ofertei publice iniţiale, iar Borza a spus că oferta de acţiuni ar putea avea loc la 3-4 luni după încheierea insolvenţei.
Fondul Proprietatea, singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia de 20% deţinută la aceasta la 494 de milioane de euro, ceea ce implică o valoare a întregii companii de circa 2,5 miliarde de euro.
Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut de 1,2 miliarde de lei (294 milioane dolari) şi a produs 18,2 terawaţi de electricitate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe