Ponta: Dacă sindicatele vor salarii mărite la Hunedoara sau Oltenia, le mărim şi închidem companiile

Premierul Victor Ponta a cerut şefilor de sindicat de la companiile energetice Hunedora şi Oltenia să înţeleagă că nu pot fi acceptate majorări salariale, deoarece o astfel de măsură ar conduce la închiderea celor două companii pentru restructurarea cărora există solicitări din partea FMI şi CE.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă sindicatele vor salarii mărite la Hunedoara sau Oltenia, le mărim şi închidem companiile

Victor Ponta (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Am văzut zilele trecute manifestaţii să mărim salariile. Noi ne chinuim acum - şi sper să reuşim, şi vom reuşi - să salvăm companiile şi locurile de muncă. Dacă şefii de sindicat cred că e nevoie să ceară măriri de salarii, le mărim şi le închidem! Eu nu cred că asta îşi doreşte cineva şi fac un apel la raţiune şi la bun-simţ din partea tuturor, pentru că este vorba de zeci de mii locuri de muncă, de familii şi de o industrie strategică pentru România", a spus Ponta.

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.

În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană au cerut restructurarea "masivă şi radicală" a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

El a precizat că este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opoziţiei, pentru această abordare, dar şi de un management mai performant şi înţelegere din partea sindicatelor celor două companii energetice, care ar trebui să nu mai insiste pentru majorări salariale în actualul context financiar al companiilor.

Sâmbătă, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că nu s-a ajuns la un acord între Guvern şi FMI-CE, cele mai importante probleme vizând preţul gazelor pentru populaţie şi Complexul Hunedoara.

"În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aproabare de a îngeţa procesul. Discuţiile au fost aprinse şi pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânata şi urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI şi CE direct cu premierul Victor Ponta", au spus atunci sursele oficiale.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi asigura până la 30% din consumul intern de energie elctrică. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici