Ponta: Guvernul vrea să listeze în acest an până la 25% din acţiunile Hidroelectrica

Guvernul vrea să vândă în acest an participaţii de până la 25% la trei companii de stat, Hidroelectrica, aflată în prezent în insolvenţă, Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa, pentru a ajuta bugetul de stat şi a stimula investiţiile, a declarat marţi premierul Victor Ponta, citat de Bloomberg.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Ponta: Guvernul vrea să listeze în acest an până la 25% din acţiunile Hidroelectrica

Ponta: Guvernul vrea să listeze în acest an până la 25% din acţiunile Hidroelectrica (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Executivul intenţionează să vândă participaţii de cel puţin 15% la Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti, prin intermediul unor oferte publice iniţiale duale la Bucureşti şi Londra, a spus Ponta în timpul unei întâlniri la Bucureşti cu presa străină, potrivit Bloomberg.

Anul trecut, Guvernul a vândut participaţii la companiile de utilităţi Electrica şi Romgaz, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul programului standby cu FMI şi Uniunea Europeană.

"Dorim să continuăm aceste oferte publice iniţiale de succes. Listările Romgaz şi Electrica au fost foarte utile pentru companii şi bugetul statului", a spus Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că Hidroelectrica va ieşi probabil din insolvenţă în iunie şi va raporta un profit "uriaş" înainte de listare.

Guvernul a mai convenit totodată cu Autoritatea de Supraveghere Financiară o listă de companii care ar trebui să înceapă vânzări de active sau să fie listate la bursă, precum Complexul Energetic Oltenia, a arătat premierul.

În acordul României cu FMI era prevăzută iniţial lansarea unor oferte publice iniţiale la finele lunii iunie 2014, pentru 15% din acţiunile statului la Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, printre principalii factori care au îngenuncheat cel mai mare producător de energie din România fiind contractele directe de vânzare a energiei la preţuri sub cele din piaţă, investiţiile fără niciun aport la capacitatea de producţie de energie a companiei sau contractele semnate cu terţii pentru lucrări de investiţii la preţuri supraevaluate.

Compania de stat, controlată de Ministerul Energiei, a ieşit din insolvenţă la jumătatea anului 2013, după ce şase din cele zece contracte directe de vânzare a energiei au fost reziliate. Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă la începutul anului 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici