Inagurarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Ponta: Moldova nu va mai sta cu teama că rămâne fără energie/Leancă: Vom fi mai siguri că nimeni nu ne ameninţă!

Premierul Victor Ponta, omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, au inaugurat miercuri gazoductul Iaşi-Ungheni.

Urmărește
1289 afișări
Imaginea articolului Inagurarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Ponta: Moldova nu va mai sta cu teama că rămâne fără energie/Leancă: Vom fi mai siguri că nimeni nu ne ameninţă!

Victor Ponta şi Iurie Leancă (Imagine: Radu Stefan/Arhiva Mediafax Foto)

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat, miercuri, de premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta subliniind cu acest prilej că gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodată cu frica că rămâne fără energie.

"Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie", a declarat premierul Ponta.

Ponta a adăugat că, în ciuda părerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reuşit finalizarea proiectului în termenul de un an.

Premierul român s-a arătat convins că preţul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele părţi ale Prutului, însă a refuzat să precizeze dacă gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind că ambele sunt companii româneşti aflate în competiţie.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că prin acest proiect ţara sa va fi mai sigură că nimeni nu-i va crea probleme sau o va ameninţa, subliniind că în doi ani se va realiza şi interconectarea pentru energie electrică cu România.

"Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova (...). Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală, absolut civilizată", a afirmat Leancă.

El a arătat că proiectul nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul desoebit al Comisiei Europene şi al Bucureştiului, premierul Republicii Moldova mulţumindu-i în mod deosebit premierului Ponta. 

"Despre acest gazoduct am început să vorbim în '98. Trebuie să vă mărturisesc că doar din momentul în care domnul Victor Ponta a preluat conducerea Executivului la Bucureşti am reuşit să ne mişcăm de la cuvinte, declaraţii frumoase, la acţiuni. Domnule Ponta, vă mulţumesc din tot sufletul", a spus Iurie Leancă.

El a adăugat că, din păcate, interconectarea cu România privind reţelele eneregtice este întârziată, în condiţíile în care energia este în România cu 40% mai ieftină decât cea achiziţionată de Republica Moldova, şi a promis ca în doi ani să fie realizată şi această interconectare.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a mai precizat că în prezent se află în ultima etapă de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie.

Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 miliooane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.

De asemenea, Republica Moldova trebuie să realizeze conexiunea de la Ungheni la Chişinău în următorii doi ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici