Ponta: Preţul energiei şi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea să scadă

Preţul energiei electrice şi cel al gazului folosit în industrie ar putea să scadă, a anunţat premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Galaţi, în timpul unei vizite la combinatul siderurgic ArcelorMittal.

Urmărește
1645 afișări
Imaginea articolului Ponta: Preţul energiei şi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea să scadă

Ponta: Preţul energiei şi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea să scadă (Imagine: Shutterstock)

Premierul a mai spus că Guvernul intenţionează să susţină întreaga industrie grea prin măsuri legislative într-un context în care, la nivel european, cea mai mare provocare este preţul la energie.

"Preţul energiei a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85 la sută a certificatelor verzi, reducerea taxei de cogenerare, sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare preţul energiei electrice. În privinţa preţului la gaz avem o strategie comună prin care relaţia între cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, sigur şi importurile, să păstreze preţurile la gaze în aşa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate", a declarat Victor Ponta, după ce a avut o discuţie de câteva zeci de minute cu conducerea combinatului siderurgic de la Galaţi.

El a mai spus şi că, în această situaţie, trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea preţului la gaze să se facă în contextul unei pieţe care funcţionează, pentru că astfel se riscă apariţia unui monopol şi dispariţia contextului în care poate funcţiona o piaţă liberă.

Întrebat cum comentează anunţurile repetate ale reprezentanţilor combinatului siderurgic potrivit cărora lipsa de sustenabilitate (unitatea siderurgică de la Galaţi produce pierderi de la apariţia crizei economice şi până azi) ar putea duce la relocarea operaţiunilor din România, premierul a spus că Guvernul va trebui să se preocupe de asigurarea unui cadru competitiv pentru marea industrie şi trebuie să facă lucrul acesta în acord cu forurile europene.

"Nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cât timp sunt competitivi şi au o perspectivă pe termen mediu şi lung vor rămâne. Altfel, nu pot să piardă tot timpul, nu poţi să ceri niciunui investitor privat să piardă bani în România. Cei de la ArcelorMittal, în condiţiile în care România asigură condiţii de competitivitate fac investiţii şi sunt hotărâţi să rămână. Mai ţine şi de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru că măsurile luate în ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a şi existat o reducere semnificativă în Europa a marii producţii industriale, o delocalizare în afara Europei", a declarat Ponta.

Victor Ponta a fost primit în combinatul siderurgic de către reprezentanţii ArcelorMittal cu un mesaj de bun venit deasupra intrării în turnul administrativ, acolo unde a şi avut loc întrevederea în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia siderurgiei şi a combinatului gălăţean.

Premierul se află la Galaţi într-o vizită de lucru, el având pe agendă, pe lângă vizita pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi, şi participarea la prezentarea unui proiect legat de dezvoltarea porturilor, dar şi participarea la acţiuni electorale. El este însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul comunicaţiilor, Dan Nica.

Aflat şi el la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făxut o vizită la Spitalul de Urgenţă din Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici