- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.06.2014, 18:31)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta spune că vrea independenţă energetică în perspectiva "războiului rece" şi insistă pentru acordul de liber schimb UE - SUA
Guvernul este gata să susţină, prin legislaţie şi stabilitatea redevenţelor, proiectele marilor companii şi să îşi asigure independenţa energetică, în perspectiva "războiului rece care va veni cu iarna", a declarat premierul Ponta, pledând din nou pentru încheierea acordului de liber schimb UE-SUA.
Urmărește
256 afișări
Ponta spune că vrea independenţă energetică în perspectiva "războiului rece" şi insistă pentru acordul de liber schimb UE - SUA (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca România să fie independentă energetic. Când vorbesc despre independenţa noastră naţională, includ, de asemenea, şi importantul nostru vecin care este Republica Moldova, care acum este aproape dependentă de importurile energetice din Rusia. Scopul nostru este să asigurăm necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor ţări", a spus Ponta la o conferinţă pe tema securităţii în regiunea Mării Negre.
El a arătat că, în prezent, în Marea Neagră, cele mai importante companii americane şi europene fac cercetări legate de noi resurse, iar primele rezultate sunt foarte încurajatoare, Guvernul fiind gata să susţină, prin legislaţie internă şi prin stabilitatea redevenţelor, proiectele dezvoltate de aceste mari companii, precum Exxon, OMV- Petrom, Repsol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
"Când vorbim de resursele neconvenţionale, toată Europa, noi, în primul rând ne referim direct la gazele de şist. De aceea, a fost o decizie dificilă pentru că, pe de-o parte, există temeri legitime şi rezonabile în ceea ce priveşte mediul, şi noi trebuie să ne asigurăm că am luat toate măsurile că explorările şi apoi exploatările se vor face cu respectarea celor mai înalte măsuri de protecţie a mediului, dar totodată, cred că unele interesele economice nu lasă României şi alte ţări din zonă să aibă o resursă alternativă de gaze. Vreau să spun că nu este uşor, nu este fără provocări, dar noi suntem pe direcţia cea bună şi Guvernul şi majoritatea parlamentară susţin ideea de avea resurse convenţionale şi neconvenţionale, pentru a fi capabili, în scurt timp, 3-4 ani, să fim capabili să acoperim consumul nostru intern, dar şi să asigurăm necesarul Republicii Moldova", a spus Ponta.
El a amintit că au început lucrările la gazoductul către Republica Moldova şi a amintit de un alt proiect pe care îl are în vedere, respectiv construirea unui cablul electric submarin către Turcia, unul dintre partenerii strategici ai României din zona Mării Negre.
"Am înţeles pe deplin că, după un război cald care a avut loc la începutul anului acesta, cu anexarea Crimeei, cu referendumul ilegal care a avut loc în estul Ucrainei, este rezonabil să gîndeşti că va veni războiul rece odată cu vremea rece, cu iarna. Şi, atunci, avem nevoie de mai multe resurse, de alternative sigure la importurile din Rusia. Asta va face Guvernul, să rămână orientat pro-vest, cu ideea unei dezvoltări democratice, în Moldova, Ucraina şi alte state din est", a adăugat Ponta.
El a precizat din nou, ca şi în urmă cu o lună, că România susţine încheierea acordului de liber schimb între Europa şi SUA (TTIP), arătând că este nevoie de mai mult decît o uniune economică europeană şi un spaţiu de securitate comun Europa-SUA, şi anume de o uniune economică transatlantică şi de un spaţiu de cooperare economică.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe