- Home
- Economic
- CONSTANŢA, (12.08.2014, 17:57)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta vrea ca România şi Moldova să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze, în 3-4 ani
Premierul Victor Ponta susţine că România şi Moldova trebuie să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze şi speră că acest lucru se va întâmpla în trei-patru ani, după începerea explorărilor ExxonMobil şi Petrom în Marea Neagră.
Urmărește
548 afișări
Ponta vrea ca România şi Moldova să fie cât mai puţin dependente de importul de gaze, în 3-4 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Victor Ponta a făcut, marţi, o vizită pe platforma maritimă Ocean Endeavor din zona românească de ape adânci a Mării Negre, unde companiile ExxonMobil şi Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Operaţiunile se desfăşoară la Sonda Domino 2 din perimetrul Neptun, situată la aproximativ 200 de kilometri în larg şi la o adâncime de aproximativ 800 de metri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
La întoarcerea de pe platformă, premierul a declarat jurnaliştilor, la Tuzla, că România trebuie să îşi asigure o resursă proprie de gaze, în condiţiile în care ”cel puţin pe termen scurt şi mediu, dacă nu chiar lung, relaţiile economice cu Rusia vor fi din ce în ce mai proaste”.
“Am fost să vedem că investiţia şi operaţiunile de prospectare în Marea Neagră se desfăşoară conform calendarului, aşa cum ne-a fost nouă precizat. Nu pot decât să îmi doresc ca veştile bune de până acum să se confirme, pentru că e vorba despre nişte confirmări ulterioare. Probabil până la sfârşitul anului vom şti sigur dacă resursele descoperite sunt semnificative pentru că România are nevoie să fie independentă energetic. Din două motive. În primul şi în primul rând evident că politic, cel puţin pe termen scurt şi mediu, dacă nu chiar lung, relaţiile economice cu Rusia vor fi din ce în ce mai proaste, e foarte clar acum acest lucru, deci să putem să ne asigurăm din resursa noastră proprie gazele necesare, e un obiectiv strategic fundamental”, a afirmat Victor Ponta.
Premierul a mai spus că este important, de asemenea, ca România să se gândească şi la independenţa energetică a Republicii Moldova.
“În al doilea rând, pentru că pe 27 merg împreună cu domnul Nicolescu (ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu - n.r.) la Chişinău, dăm drumul la gazoduct, dar trebuie să avem şi gaze ca să punem pe gazoductul spre Moldova. Ori, noi avem obligaţia ca de acum încolo să ne gândim la independenţa energetică pentru România şi Moldova. Deci din acest punct de vedere explorările şi investiţiile pe care le fac Exxon şi Petrom sunt esenţiale pentru noi. Vorbim despre sume foarte mari numai în acest perimetru şi pentru cazul în care rezultatele sunt bune vor fi investiţii de peste un miliard de dolari”, a explicat premierul.
El a menţionat că îşi doreşte ca în trei-patru ani România şi Moldova să fie cât mai puţin dependente de importurile de gaze şi că în urma acordului Transgaz – Petrom – Exxon, după începerea exploatării resurselor descoperite, acestea vor intra în sistemul nostru naţional.
Întrebat despre gazele de şist, Victor Ponta a spus că deocamdată nu ştie dacă ţara noastră are aceste resurse, susţinând că este posibil ”să ne fi certat degeaba”.
“La resurse neconvenţionale de gaze nu avem încă rezultatele, când le vom avea vom şti dacă ne agităm sau nu. Adică, dacă nu avem resurse toată cearta a fost degeaba. Dacă avem resurse, va trebui atunci stabilit pe baza unei legislaţii, nu doar europene, ci la cel mai înalt nivel din punct de vedere internaţional privind protecţia mediului să ştim ce facem cu acele resurse. Deocamdată ne-am certat fără să ştim dacă avem sau nu resurse sau, mă rog, nu ştiu dacă ne-am certat poate a fost doar o mică neînţelegere”, a spus Victor Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Prejudiciu de 11 milioane de lei la E.ON România din cauza furtului de gaze naturale şi electricitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe