Popa, BNR: Este foarte posibil ca inflaţia să reintre în intervalul ţintit în acest an

Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Urmărește
492 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Este foarte posibil ca inflaţia să reintre în intervalul ţintit în acest an

Popa, BNR: Este foarte posibil ca inflaţia să reintre în intervalul ţintit în acest an (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este foarte posibil să reintre inflaţia în intervalul ţintit până la sfârşitul anului. Vedem că inflaţia va reintra în interval înainte de sfârşitul anului şi se va menţine aproape de ţintă şi anul viitor", a spus viceguvernatorul băncii centrale.

Popa a arătat că dezinflaţia a intervenit aşa cum a estimat corect banca centrală, odată cu disiparea efectului de rundă a doua la TVA, ceea ce dovedeşte că BNR a procedat corect când a menţinut dobânda la 6,25%, mizând pe un şoc temporar din partea ofertei.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR a recunoscut că anticipaţiile privind presiunile din partea preţurilor alimentare nu s-au adeverit în toată regiunea, iar în România performanţa agriculturii a condus chiar la accentuarea efectului dezinflaţionist.

Cu toate acestea, Popa atrage atenţia că în iulie 2012 va exista un efect de bază contrar, ceea ce înseamnă că banca centrală trebuie să aibă o dobândă care să acomodeze şi această situaţie, pe lângă celelelate presiuni care persistă.

BNR a anunţat, după şedinţa de politică monetară de joi, că va ajusta gradual conduita politicii monetare ţinând cont de procesul de dezinflaţie, evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate şi volatile, precum şi de stadiul aplicării angajamentelor din acordurile cu instituţiile internaţionale.

Popa a explicat că BNR vizează condiţiile monetare în sens larg, nu doar rata dobânza de politică monetară, deşi este de acord că odată cu reducerea inflaţiei rata reală creşte.

El a insistat însă şi pe nevoia de a stimula în continuare economisirea, pentru a reduce dependenţa de finanţările externe.

BNR a decis, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an şi a nivelului rezervelor minime obligatorii. Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de la 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%, în apropiere de intervalul ţintit de BNR.

Faţă de luna anterioară, preţurile au fost cu 0,35% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preţurile la mărfurile nealimentare au rămas aproape neschimbate. La servicii s-a înregistrat o creştere de 0,83%.

Banca Naţională a României ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat în urmă cu circa două săptămâni că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici