Popularitatea lui Joe Biden este în scădere. Economia Americii, între colaps şi confuzie

Urmărește
1223 afișări
Imaginea articolului Popularitatea lui Joe Biden este în scădere. Economia Americii, între colaps şi confuzie

Patru ani de groază 

După ce un incident petrecut într-un laborator din Wuhan a declanşat o pandemie devastatoare de coronavirus în 2020, care a dus la moartea a 7 milioane de oameni la nivel planetar, economia Occidentului a început să se prăbuşească.

Europa a simţit din plin şocul dat de restricţii şi de paralizarea comerţului mondial, în timp ce în America, politicile iresponsabile ale preşedintelui Donald Trump i-au determinat pe majoritatea americanilor liberali şi progresişti de centru-stânga, susţinători ai Partidului Democrat, să voteze cu Joe Biden. 

2021 a venit cu alte dezastre - criza materiilor prime, criza aprovizionării, care a fost mai gravă în Marea Britanie abia ieşită din Uniunea Europeană în urma unui proces de BREXIT care nu ar fi trebuit să se întâmple, dar mai ales, de criza semiconductorilor ce a afectat enorm industria hardware şi domeniul IT din cauza mineritului de criptomonede prin plăcile video. 

În 2022, Rusia a invadat Ucraina, Europa şi America de Nord au sancţionat dur regimul putinist.

Însă efectul de boomerang al sancţiunilor s-a dovedit a fi dureros pentru economia şi traiul occidental din cauza penuriei de gaz ce a dus la criză energetică. 

Abia în 2022, occidentalii aveau să descopere că civilizaţia vestică depindea de gazul rusesc, iar toţi banii lor au hrănit maşinăria de război a Rusiei care a provocat peste 200,000 de victime în Ucraina. 

2023 vine cu val de concedieri, în special în industria informatică şi în comerţul digital, iar frica că automatizarea şi inteligenţa artificială ar putea lăsa milioane de oameni şomeri a luat amploare. 

Joe Biden, care a ajutat SUA să-şi recupereze poziţia de lider al lumii libere după patru ani catastrofici de trumpism protecţionist, a depus eforturi mari pentru ca economia americană, şi implicit, economia europeană, să-şi revină: Actul american al planului de salvare din 2021, Legea de reducere a inflaţiei, CHIPS şi Legea ştiinţei pentru a stimula cercetarea şi producţia internă de semiconductori în Statele Unite pentru a nu mai depinde de producţia Chinei de semiconductori, Legea privind investiţiile în infrastructură şi locurile de muncă, programul Programul Build Back Better Plan pentru infrastructură, ajutorarea familiilor, protejarea mediului, reforme sociale şi crearea locurilor de muncă.

Joe Biden, confruntat cu cea mai mare criză economică din anii 1930, a încercat să devină un nou Franklin Delano Roosevelt care a salvat America de la Marea Depresiune prin New Deal. Sau să fie ca Barack Obama care a salvat economia americană de la marea criză financiară şi recesiune din 2007-2010 prin pachetul de stimulare economică, menit să ajute economia să se redreseze, cheltuind 830 miliarde de dolari. 

Economia Americii - la un pas de prăbuşire? Eşuează Biden? 

Potrivit Reuters, aprobarea publică a preşedintelui american Joe Biden a scăzut la 40% în ultimele zile, aproape de cel mai scăzut nivel al preşedinţiei sale.

Americanii, mai ales susţinătorii săi democraţi, sunt nemulţumiţi de modul în care gestionează imigraţia şi inflaţia, arată un nou sondaj de pe  Reuters. 

Fără un manual pentru redeseare, economia americană a intrat în colaps, susţine o analiză de pe CNN publicată de Christine Romans.

Restricţiile şi focarele au perturbat lanţurile globale de aprovizionare, ducând la cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, apoi la majorări agresive ale ratelor băncilor centrale globale.

Economiştii au prognozat luni de zile că o recesiune este aproape.

Şi totuşi, economia SUA de astăzi este în creştere, piaţa muncii este puternică, iar consumatorul încă cheltuieşte.

Contradicţiile abundă, susţine analistul

Titlurile strigă concedieri – de la Walmart, Disney, Amazon, 3M, General Motors şi Meta – dar, în general, angajările au crescut în aprilie.

Economia a adăugat 1,2 milioane de locuri de muncă în acest an, iar rata şomajului se potriveşte cu cea din 1969.

În ciuda derapajelor din Silicon Valley, există încă multe angajări în tehnologie, în special în proiectarea şi serviciile de sisteme informatice. Şi şantierele de construcţii ţâşnesc de angajări.

Guvernul a raportat un record de 7,9 milioane de oameni angajaţi în locuri de muncă în construcţii în aprilie.

După decenii de creştere slabă a salariilor, lucrătorii s-au bucurat de cele mai bune câştiguri salariale dintr-o generaţie, în special lucrătorii de la capătul inferior al treptei salariale.

Acum că inflaţia pare să treacă de la fierbere la fierbere, înseamnă că mai puţin din această creştere salarială va acoperi o inflaţie mai mare.

Aceste salarii mai mari pot complica lupta împotriva inflaţiei a Rezervei Federale, dar ar putea, de asemenea, să susţină cheltuielile de consum, ajutând economia să evite o recesiune.

Creşterea economică şi inflaţia s-au răcit, fără o creştere corespunzătoare a şomajului. Între timp, Fed pare să fie aproape de sfârşitul ciclului său de creştere a ratelor.

Vara 2023 ar putea fi crucială pentru alegerile din 2024. Poate America să evite o recesiune?  

Goldman Sachs stabileşte o cotă de recesiune la 35%, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat săptămâna trecută că economia ar putea încă să evite o recesiune.

„În opinia mea, evitarea unei recesiuni este mai probabilă decât a avea o recesiune”, a spus Powell. „Dar nici asta nu exclud. Este posibil să avem o recesiune uşoară”, le-a spus el reporterilor la o conferinţă de presă în urma ultimei decizii a băncii centrale a ratei.

Există temeri că SUA ar putea intra în incapacitate de plată pe 1 iunie dacă Congresul nu abordează limita datoriei, a declarat luni secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Cu toate acestea, pieţele abia au tresărit. S&P 500 a crescut cu aproape 8% în acest an, iar Nasdaq a crescut cu 17%.

„Cred că vor fi câteva săptămâni dificile”, a spus Seema Shah, strateg global de la Principal Global Investors.

„Atâta timp cât piaţa de acţiuni este destul de fermă, există o presiune foarte mică asupra Congresului pentru a ajunge la un acord. Aşa că aveţi nevoie de staţii de panică pentru a le împinge peste linia respectivă, ceea ce s-a întâmplat în 2011 şi 2013”.

Între timp, într-un interviu pentru MSNBC, Biden se crede apt pentru a candida şi de a începe un nou mandat prezidenţial la vârsta de 82 ani. 

Dar 58% dintre democraţi susţin că vor un alt candidat în locul lui Biden. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici