- Home
- Economic
- LISABONA, (10.02.2014, 13:58)
- Vlad Popescu
Portugalia transformă bonul fiscal în bilet la loterie, pentru a reduce evaziunea fiscală. Cum pot câştiga oamenii 60 de maşini de lux pe an
Guvernul portughez va oferi, începând din luna aprilie, 60 de automobile de lux pe an într-o loterie pentru cetăţenii corecţi, transformând bonurile fiscale în bilete de concurs, campanie prin care speră să reducă puternic evaziunea fiscală şi să pună piedică economiei subterane.
Urmărește
2311 afișări
Portugalia transformă bonul fiscal în bilet la loterie, pentru a reduce evaziunea fiscală. Cum pot câştiga oamenii 60 de maşini de lux pe an (Imagine: Shutterstock)
Guvernul încurajează astfel cetăţenii consumatori să ceară peste tot, la cafenele, ateliere auto sau coafeze, bonuri fiscale inscripţionate cu numărul personal de identificare fiscală, sperând să obţină ajutorul populaţiei în lupta împotriva evaziunii fiscale şi economiei subterane, estimată la aproape 20% din PIB, potrivit Financial Times.
Secretarul de stat pentru afaceri fiscale Paulo Núncio s-a declarat încrezător că şansa de a câştiga un automobil de lux va motiva cetăţenii, sporind numărul tranzacţiilor fiscalizate cu 50% în acest an. Oficialul speră că numărul chitanţelor înregistrate va creşte cu 2 miliarde faţă de anul trecut.
Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depăşit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorită acestei campanii, estimează guvernul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Proiectul a atras critici diverse, guvernul fiind acuzat de rănirea demnităţii naţionale, poluare sau transformarea cetăţeanului de rând în inspector fiscal, ceea ce ar încălca principiile unei democraţii europene.
Opozanţii acuză loteria fiscală că promovează importul de maşini străine într-o ţară unde politica de relansare economică se bazează pe exporturi, sau că guvernul descurajează eforturile de a creşte gradul de utilizare a transportului în comun.
Firmele mici susţin că înregistrarea numărului personal de identificare fiscală pe bonul fiecărui client care cumpără o cafea sau un ziar ar ocupa 130 milioane de ore de muncă din acest an, afectând productivitatea, şi aşa aflată la niveluri scăzute în raport economii mai competitive din Europa.
Asociaţia naţională a proprietarilor de cafenele şi restaurante, grav afectaţi de majorarea TVA la 23%, a cerut guvernului să stabilească un nivel minim de 5 euro pentru tranzacţiile care trebuie raportate către autorităţi.
Campania este inspirată în principal de un program similar derulat în statul brazilian São Paulo. Autorităţile din Argentina, Columbia, Puerto Rico şi Taiwan au derulat de asemenea proiecte asemănătoare. Singurul stat din zona euro care oferă premii în bani sau automobile cetăţenilor corecţi este Slovacia, unde programul a început anul trecut.
Experţii în taxe consideră că măsura face apel la înclinaţia portughezilor către jocuri de noroc. Portughezii sunt printre cei mai "generoşi" jucători la loteria EuroMillions.
Totodată, deşi maşinile de lux vin cu un spor semnificativ de prestigiu social în Portugalia, întreţinerea unui astfel de automobil s-ar putea plasa în afara posibilităţilor cetăţeanului de rând.
Unii specialişti consideră că mulţi cetăţeni vor prefera în continuare preţurile mai mici practicate în economia subterană.
"Dacă cineva are nevoie de un instalator sau un electrician, cred că vor fi în continuare atraşi de discountul rezultat din neplata TVA. Vor putea cumpăra multe bilete la loteriile obişnuite cu banii economisiţi", comentează pentru Financial Times John Duggan, consilier pe probleme fiscale care lucrează în Portugalia.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump