Preluarea Bank of Cyprus: BCR a declinat interesul, iar Raiffeisen şi-ar fi retras oferta

Banca Comercială Română (BCR), controlată de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din România a Bank of Cyprus, iar, potrivit unor surse din piaţa bancară, Raiffeisen Bank şi-ar fi retras oferta.

Urmărește
956 afișări
Imaginea articolului Preluarea Bank of Cyprus: BCR a declinat interesul, iar Raiffeisen şi-ar fi retras oferta

Preluarea Bank of Cyprus: BCR a declinat interesul, iar Raiffeisen şi-ar fi retras oferta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"BCR a declinat interesul pentru tranzacţia cu Bank of Cyprus", a declarat Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Potrivit unor informaţii din piaţa bancară, BCR ar fi analizat posibilitatea preluării atât a sucursalei Bank of Cyprus, cât şi a Marfin Bank, filiala din România a Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru. Cyprus Popular Bank va fi divizată, iar depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus.

De asemenea, surse bancare afirmă că Raiffeisen, o altă bancă interesată de preluarea activităţilor Bank of Cyprus în România, şi-ar fi retras oferta, în condiţiile prelungirii cu două săptămâni a suspendării activităţii sucursalei băncii cipriote.

Instituţiile de credit din România se pare ca sunt deranjate de faptul că banca centrală din Cipru a evitat să încheie o înţelegere într-un termen scurt, aşa cum a anunţat iniţial, ceea ce poate avea efecte negative aupra imaginii băncilor implicate, cât şi asupra portofoliului de clienţi ai băncii absorbite.

Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus săptămâna trecută o ofertă neangajantă.

Duminică, Bank of Cyprus a comunicat că banca centrală din Cipru a decis ca activitatea sucursalei Bank of Cyprus din România să fie suspendată încă două săptămâni, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca, negocierile urmând să înceapă luni, 8 aprilie. Iniţial, activitatea a fost întreruptă pentru o săptămână, începând cu data de 1 aprilie.

Cel mai important activ deţinut de sucursala din România a Bank of Cyprus este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), care deţine hotelul Marriott, ceea ce ar justifica interesul băncilor austriece pentru preluarea portofoliului.

Acţionarul majoritar al SCHG este firma austriacă Strabag, una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa, care deţine o participaţie de 64,68%. Bank of Cyprus controlează indirect 35,292% din acţiunile SCHG.

Surse din piaţa bancară spun că pe parte de pasiv, băncile româneşti erau intersate de clienţii Bank of Cyprus din zona private banking.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc (circa 600 milioane de euro) şi, fiind o sucursală a unei bănci din Uniunea Europeană, garantarea depozitelor de până la 100.000 de euro este asigurată prin schema de garantare din ţara de origine, adică din Cipru. Depozitele constituite la bancă se situează la aproximativ 200 de milioane de euro.

La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din România se bazează într-o proporţie majoritară pe finanţările de la banca-mamă, care acoperă, practic, două treimi din pasiv. În aceste condiţii, o preluare a întregii sucursale ar presupune acoperirea unor sume importante de către banca absorbantă, ceea ce arată că doar instituţiile de credite cu lichiidate ridicată ar putea susţine o astfel de tranzacţie.

Pe de altă parte, o tranzacţie ar putea presupune doar preluarea depozitele constituite la bancă şi a unor active în sumă egală, iar restul bilanţului, de circa 400 de milioane euro, să fie retras în Cipru.
În fapt, activele performante se pare că se cifrează undeva la 450 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici