- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul bulgar: Oleoductul Burgas - Alexandroupolis nu este profitabil
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat din nou, sâmbătă, că proiectul oleoductului Burgas - Alexandroupolis nu este profitabil din punct de vedere economic şi nu va fi aprobat de nimeni, relatează site-ul Novinite.com.
Premierul bulgar: Oleoductul Burgas - Alexandroupolis nu este profitabil (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
După ce a provocat uimire anunţând vineri că Bulgaria se retrage din proiectul oleoductului şi suspendă lucrările la centrala nucleară Belene, Borisov a negat sâmbătă că ar fi "aruncat o bombă", insistând că a spus adevărul, iar faptul că ţările implicate în proiect (Bulgaria, Rusia şi Grecia) nu au alocat fonduri pentru acesta nu poate fi contestat.
Declaraţiile de vineri au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii ţărilor UE acreditaţi la Sofia. "Acesta este răspunsul pe care l-am dat întrebării ambasadorului grec. Nu a fost o bombă; a fost adevărul - oleoductul nu este profitabil. Vreţi să mergem acum la Burgas şi să-i întrebăm pe locuitori dacă vor ca un petrolier să intre în port în fiecare zi în timpul sezonului de plajă? Pentru mine este important ce cred bulgarii. Dacă vizităm autostrada Trakiya, vom vedea lucrări de construcţie în desfăşurare; dacă mergem la Burgas - Alexandroupolis, nu vom vedea nimic; doar mlaştină şi păduri", a spus Borisov sâmbătă, la o întrunire desfăşurată la Blagoevgrad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
În ceea ce priveşte centrala nucleară de la Belene, el a afirmat că lucrările de construcţie pot începe a doua zi după ce statul va găsi un investitor strategic. "Chiar acum, acolo este un lac; un lac care costă două miliarde de euro. Predecesorul meu, Serghei Stanişev, a anunţat că participarea Bulgariei la proiect va costa patru miliarde de euro, dar până la urmă avem nevoie de 13 miliarde de euro. De unde putem lua aceşti bani - de la sănătate, educaţie sau de la asistenţa socială?", a spus el.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, declarase vineri că Bulgaria se retrage din proiectul oleoductului. La scurt timp, Guvernul de la Sofia a dat publicităţii un comunicat în care preciza că va aştepta studiile de mediu înainte de a lua o decizie, pentru ca ulterior Borisov să sugereze că se aşteaptă ca evaluările să fie negative.
Ministrul Economiei, Traicho Traikov, a părut iniţial uimit de declaraţiile premierului bulgar, precizând că subiectul nu a fost discutat, iar Guvernul nu a luat încă nici o decizie oficială privind participarea la proiect.
Ministrul bulgar pentru regiuni, Rosen Plevneliev, a afirmat sâmbătă că declaraţiile contradictorii pot fi explicate printr-o deficienţă de comunicare. El a declarat , într-un interviu difuzat de radio Darik, că proiectele nu reprezintă nici un motiv de controversă în cadrul guvernului, care a fost însă afectat de probleme de comunicare.
"Construcţia centralei de la Belene a fost suspendată, dar proiectul în sine este restructurat. Vrem (centrala de la Belene), dar nu cu fonduri de stat. Vrem şi (oleoductul) Burgas - Alexandroupolis, dar numai după ce vom vedea evaluările de mediu", a spus Plevneliev.
Proiectul Belene a fost iniţiat la sfârşitul anilor '80, însă a fost îngheţat până în 2008. La acea dată, costurile necesare construirii centralei erau estimate la patru miliarde de euro, jumătate din sumă urmând a fi adusă de grupul german RWE, în schimbul a 49% din facilitatea nucleară.
După ce guvernul condus de Borisov a venit la putere, în vara anului trecut, Sofia a majorat estimările privind investiţiile necesare la Belene la zece miliarde de euro. În toamna anului 2009, RWE s-a retras din proiect, ceea ce a obligat autorităţile să caute un nou investitor strategic.
Centrala nucleară ar urma să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. În aceste condiţii, Moscova a oferit Sofiei două împrumuturi, respectiv unul de patru miliarde de euro în primăvara lui 2009 şi altul de două miliarde de euro la începutul acestui an, fondurile urmând a fi utilizate la dezvoltarea proiectului până la găsirea unui investitor străin. Cu toate acestea, ofertele Rusiei au fost respinse de autorităţile bulgare, acestea preferând un partener din vestul Europei.
Declaraţiile contradictorii de vineri intervin după ce Rusia a avertizat că ar putea amâna pe termen indefinit construcţia oleoductului, care va lega Grecia de Bulgaria, în cazul în care Sofia nu va încheia evaluarea proiectului în următoarele luni. Grecia a cerut, de asemenea, progrese în construirea conductei, în anticiparea unor investiţii şi taxe de tranzit viitoare. Bulgaria, Grecia şi Turcia au convenit în 2007 să construiască oleoductul Burgas-Alexandroupolis, după mai mult de zece ani de discuţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO