- Home
- Economic
- (30.09.2022, 05:11)
- Bogdan Cojocaru
Primele veşti bune. Inflaţia este în scădere în mai multe ţări ale lumii. Dar este o tendinţă de durată?
În mai multe părţi ale lumii inflaţia a început să dea înapoi. Aceasta nu înseamnă că preţurile nu mai cresc, ci doar că scumpirile încetinesc. Totuşi, este un semn binevenit pentru consumatorii care strâng cureaua şi pentru băncile centrale care trebuie să aleagă între a lupta cu preţurile şi a salva creşterea economică. Dar ce face ca inflaţia să se retragă? Este o tendinţă de durată?
Urmărește
1063 afișări
Inflaţia este în scădere în mai multe ţări ale lumii. Este o tendinţă de durată?
Inflaţia anualizată din Spania a încetinit la 9,3% luna aceasta, de la 10,5% în august. Este un salt înapoi considerabil pentru o economie atât de mare, care i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi analişti. Evoluţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât inflaţia din zona euro este aşteptată să fi atins un nou record istoric.
Încetinirea se datorează frânării preţurilor electricităţii, transportului şi carburanţilor. Inflaţia de bază, care exclude din calcul elemente volatile precum energia şi alimentele, s-a redus la aproape 6%. Dar ce frânează preţurile în Spania? Aici povestea este mai complicată.
Spania a devenit un stat-providenţă condus de unul dintre cele mai socialiste guverne din Uniunea Europeană. De la 1 septembrie, transportul cu trenul este în cea mai mare parte gratuit. Carburanţii se ieftinesc de mai multe luni, în parte datorită scăderii cotaţiilor petrolului, în parte deoarece statul subvenţionează benzina. De asemenea, guvernul a diminuat TVA pentru electricitate şi va face acelaşi lucru cu taxa aplicată gazelor naturale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
Mai important, Madridul a obţinut de la Comisia Europeană permisiunea de a decupla piaţa electricităţii de cea a gazelor, unde preţurile au explodat. Aceasta nu înseamnă că viaţa este dulce în Spania. Inflaţia anualizată la alimente a atins aproape 14% în august, ceea ce a determinat organizaţiile pentru protecţia consumatorului să ceară guvernului să reducă taxele aplicate alimentelor de bază.
Guvernul a cerut în schimb supermarketurilor să ajute la ţinerea preţurilor sub control. Potrivit thelocal.es, care citează un studiu Dynata, o treime din spanioli au probleme în a rămâne la zi cu plata facturilor. Măsurile de protecţie socială trebuie finanţate de undeva, iar Madridul ia în considerare suprataxarea averilor mari şi a profiturilor băncilor şi companiilor din energie. Septembrie este a doua lună la rând când inflaţia se retrage, iar analiştii spun ca aceasta ar putea fi începutul unei tendinţe lente.
Inflaţia a început să dea înapoi şi în Cehia şi cu toate acestea oamenii continuă să iasă în stradă pentru a protesta contra facturilor prea mari la utilităţi, dar şi a UE şi a NATO. Cehia n-a fost niciodată foarte pro europeană, dar nici prea anti-Bruxelles, ci doar eurosceptică. Însă politica a devenit complicată acolo. Comuniştii au avut până nu de mult loc în parlament, fostul premier, un om de afaceri, este certat cu Comisia Europeană din cauza unor fraude cu fonduri europene, iar preşedintele se laudă cu prietenia liderului de la Moscova, Vladimir Putin.
Economia este cea mai liberală din regiune, iar statul ezită să intervină pentru a ajuta participanţii la economie. În aceste condiţii, inflaţia a fost de 17,2% în august, în scădere de la 17,5% în luna anterioară. Cauza este ieftinirea peste aşteptări a carburanţilor datorită unui scandal creat de presă, care a acuzat practici de tip cartel din partea furnizorilor, după cum spune economistul-şef al băncii Cyrrus, Vit Hradil, citat de Radio Praga.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe