- Home
- Economic
- (30.09.2022, 05:11)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele veşti bune. Inflaţia este în scădere în mai multe ţări ale lumii. Dar este o tendinţă de durată?
În mai multe părţi ale lumii inflaţia a început să dea înapoi. Aceasta nu înseamnă că preţurile nu mai cresc, ci doar că scumpirile încetinesc. Totuşi, este un semn binevenit pentru consumatorii care strâng cureaua şi pentru băncile centrale care trebuie să aleagă între a lupta cu preţurile şi a salva creşterea economică. Dar ce face ca inflaţia să se retragă? Este o tendinţă de durată?
Urmărește
1062 afișări
Inflaţia este în scădere în mai multe ţări ale lumii. Este o tendinţă de durată?
Inflaţia anualizată din Spania a încetinit la 9,3% luna aceasta, de la 10,5% în august. Este un salt înapoi considerabil pentru o economie atât de mare, care i-a luat prin surprindere pe cei mai mulţi analişti. Evoluţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât inflaţia din zona euro este aşteptată să fi atins un nou record istoric.
Încetinirea se datorează frânării preţurilor electricităţii, transportului şi carburanţilor. Inflaţia de bază, care exclude din calcul elemente volatile precum energia şi alimentele, s-a redus la aproape 6%. Dar ce frânează preţurile în Spania? Aici povestea este mai complicată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Spania a devenit un stat-providenţă condus de unul dintre cele mai socialiste guverne din Uniunea Europeană. De la 1 septembrie, transportul cu trenul este în cea mai mare parte gratuit. Carburanţii se ieftinesc de mai multe luni, în parte datorită scăderii cotaţiilor petrolului, în parte deoarece statul subvenţionează benzina. De asemenea, guvernul a diminuat TVA pentru electricitate şi va face acelaşi lucru cu taxa aplicată gazelor naturale.
Mai important, Madridul a obţinut de la Comisia Europeană permisiunea de a decupla piaţa electricităţii de cea a gazelor, unde preţurile au explodat. Aceasta nu înseamnă că viaţa este dulce în Spania. Inflaţia anualizată la alimente a atins aproape 14% în august, ceea ce a determinat organizaţiile pentru protecţia consumatorului să ceară guvernului să reducă taxele aplicate alimentelor de bază.
Guvernul a cerut în schimb supermarketurilor să ajute la ţinerea preţurilor sub control. Potrivit thelocal.es, care citează un studiu Dynata, o treime din spanioli au probleme în a rămâne la zi cu plata facturilor. Măsurile de protecţie socială trebuie finanţate de undeva, iar Madridul ia în considerare suprataxarea averilor mari şi a profiturilor băncilor şi companiilor din energie. Septembrie este a doua lună la rând când inflaţia se retrage, iar analiştii spun ca aceasta ar putea fi începutul unei tendinţe lente.
Inflaţia a început să dea înapoi şi în Cehia şi cu toate acestea oamenii continuă să iasă în stradă pentru a protesta contra facturilor prea mari la utilităţi, dar şi a UE şi a NATO. Cehia n-a fost niciodată foarte pro europeană, dar nici prea anti-Bruxelles, ci doar eurosceptică. Însă politica a devenit complicată acolo. Comuniştii au avut până nu de mult loc în parlament, fostul premier, un om de afaceri, este certat cu Comisia Europeană din cauza unor fraude cu fonduri europene, iar preşedintele se laudă cu prietenia liderului de la Moscova, Vladimir Putin.
Economia este cea mai liberală din regiune, iar statul ezită să intervină pentru a ajuta participanţii la economie. În aceste condiţii, inflaţia a fost de 17,2% în august, în scădere de la 17,5% în luna anterioară. Cauza este ieftinirea peste aşteptări a carburanţilor datorită unui scandal creat de presă, care a acuzat practici de tip cartel din partea furnizorilor, după cum spune economistul-şef al băncii Cyrrus, Vit Hradil, citat de Radio Praga.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe