Presa de la Moscova: Sofia a dat o lovitură grea intereselor economice ruse în Balcani

Bulgaria, în mod tradiţional unul dintre aliaţii Rusiei, a dat o lovitură grea intereselor economice ale Moscovei în zona Balcanilor, comentează presa rusă de sâmbătă, după o serie de declaraţii contradictorii privind implicarea Bulgariei în proiecte energetice regionale, relatează Novinite.com.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului Presa de la Moscova: Sofia a dat o lovitură grea intereselor economice ruse în Balcani

Premierul bulgar Boiko Borisov (Imagine: Mediafax Foto)

Cotidianul Rosiyskaia Gazeta afirmă că premierul bulgar, Boiko Borisov, se retrage din proiectul oleoductului Burgas - Alexandroupolis din motive legate de protecţia mediului şi de profitabilitate, "dar acest lucru nu este suficient pentru el, astfel încât anunţă şi îngheţarea proiectului de construire a celei de-a doua centrale nucleare, la Belene, lovind astfel două dintre cele trei proiecte ruseşti din această ţară".

Agenţia Interfax scrie că singurul proiect rusesc rămas în vigoare în Bulgaria este South Stream, dar adaugă că atitudinea Guvernului de la Sofia faţă de acesta poate fi definită numai drept "puţin entuziastă",

"Sofia nu a notificat oficial Moscova despre intenţiile de a renunţa la Belene şi Burgas - Alexandroupolis. Dacă în Bulgaria a fost luată vreo decizie privind proiectele energetice cu participare rusească, ar fi fost normal ca Sofia să-şi notifice întâi partenerii", a declarat un înalt oficial din Ministerul rus de Externe, citat de Interfax.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse ITAR-Tass, Borisov a explicat că declaraţia sa privind oleoductul reprezenta un răspuns la întrebarea ambasadorului elen la Sofia. "Vom lua decizia finală legată de (oleoductul) Burgas - Alexandroupolis atunci când vor fi finalizate studiile de mediu. Deocamdată, considerăm că proiectul nu este profitabil şi am promis alegătorilor noştri că vom proteja mediul", a precizat el.

"Fraţii noştri au afectat dintr-o lovitură două proiecte majore comune cu Rusia", afirmă, la rândul său, Moskovskiy Komsomoleţ.

Autorităţile de la Moscova nu au prezentat încă nici o poziţie oficială după declaraţiile contradictorii făcute vineri la Sofia.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri, la o întâlnire cu ambasadorii ţărilor UE, că Bulgaria se retrage din proiectul oleoductului. La scurt timp, Guvernul de la Sofia a dat publicităţii un comunicat în care preciza că va aştepta studiile de mediu înainte de a lua o decizie, pentru ca ulterior Borisov să sugereze că se aşteaptă ca evaluările să fie negative.

Ministrul Economiei, Traicho Traikov, a părut iniţial uimit de declaraţiile premierului bulgar, declarând că subiectul nu a fost discutat, iar Guvernul nu a luat încă nici o decizie oficială privind participarea la oleoduct.

Ministrul bulgar pentru regiuni, Rosen Plevneliev, a afirmat sâmbătă că declaraţiile contradictorii pot fi explicate printr-o deficienţă de comunicare. El a declarat , într-un interviu difuzat de radio Darik, că proiectele nu reprezintă nici un motiv de controversă în cadrul guvernului, care a fost însă afectat de probleme de comunicare.

"Construcţia centralei de la Belene a fost suspendată, dar proiectul în sine este restructurat. Vrem (centrala de la Belene), dar nu cu fonduri de stat. Vrem şi (oleoductul) Burgas - Alexandroupolis, dar numai după ce vom vedea evaluările de mediu", a spus Plevneliev.

Proiectul Belene a fost iniţiat la sfârşitul anilor '80, însă a fost îngheţat până în 2008. La acea dată, costurile necesare construirii centralei erau estimate la patru miliarde de euro, jumătate din sumă urmând a fi adusă de grupul german RWE, în schimbul a 49% din facilitatea nucleară.

După ce guvernul condus de Borisov a venit la putere, în vara anului trecut, Sofia a majorat estimările privind investiţiile necesare la Belene la zece miliarde de euro. În toamna anului 2009, RWE s-a retras din proiect, ceea ce a obligat autorităţile să caute un nou investitor strategic.

Centrala nucleară ar urma să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. În aceste condiţii, Moscova a oferit Sofiei două împrumuturi, respectiv unul de patru miliarde de euro în primăvara lui 2009 şi altul de două miliarde de euro la începutul acestui an, fondurile urmând a fi utilizate la dezvoltarea proiectului până la găsirea unui investitor străin. Cu toate acestea, ofertele Rusiei au fost respinse de autorităţile bulgare, acestea preferând un partener din vestul Europei.

Declaraţiile contradictorii de vineri intervin după ce Rusia a avertizat că ar putea amâna pe termen indefinit construcţia oleoductului, care va lega Grecia de Bulgaria, în cazul în care Sofia nu va încheia evaluarea proiectului în următoarele luni. Grecia a cerut, de asemenea, progrese în construirea conductei, în anticiparea unor investiţii şi taxe de tranzit viitoare. Bulgaria, Grecia şi Turcia au convenit în 2007 să construiască oleoductul Burgas-Alexandroupolis, după mai mult de zece ani de discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici