- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele ANRE către investitorii italieni: Mă mir că aţi venit în România, dar mă şi bucur
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat marţi, la o întîlnire cu patronatul Unimpresa, că se şi miră, dar că se şi bucură că investitorii italieni au intrat pe piaţa energetică românescă.
Preşedintele ANRE către investitorii italieni: Mă mir că aţi venit în România, dar mă şi bucur (Imagine: Mediafax Foto)
"Stau şi mă întreb cum de aţi venit în România? Mă bucur, dar mă şi mir. Este greu şi pentru companiile româneşti. Avem un cadru de reglementare greoi, avem lipsă de experienţă, suntem în urmă faţă de UE, am început târziu, dar vrem să ajungem din urmă ţările UE", a spus Lificiu.
El a adăugat că România are potenţial pentru producţia de energie, un fapt pozitiv fiind că "Bunul Dumnezeu nu trimite facturi, e gratis".
Unimpresa este Asociaţia Patronală a Investitorilor Italieni din România, prezentă pe piaţa locală de peste cinci ani, având aproape 700 de asociaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Lificiu a adăugat că Legea 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile va fi adoptată în acest an, până la vacanţa parlamentară.
"Am avut probleme cu Legea 220, avem o corespondeţă intensivă cu Consiliul Concurenţei şi cu Comisia Europeană. Chiar miercuri pleacă o delegaţie a ANRE la CE. Personal sunt nerăbdător să avem răspunsul de la CE, mi se pare uneori prea mult, nu prea mai suportăm să vedem investitorii cum aşteaptă. Eu nu ştiu, ca preşedinte al ANRE, ce să mai răspund oamenilor care întreabă de ce avem o lege care nu se aplică", a adăugat Lificiu.
Legea 220 este inaplicabilă pentru că nu are încă normele de aplicare. Legea ar fi trebuit să fie funcţională încă din 2009.
"Mâine (miercuri-n.r. ) am organizat o strategie de accelerare a discuţiilor cu CE. În acest an legea va fi aplicabilă, acum se află la camera Deputaţilor, care este camera decizională", a mai spus Lificiu.
Printre investitorii italieni în România se numără grupul Enel, care deţine trei foste filiale de distribuţie şi furnizare a energiei ale companiei de stat Electrica, respectiv Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea.
Directorul general al Enel, Fulvio Conti, a declarat, joi, că autorităţile române nu au "reacţionat pozitiv" la prezenţa Enel pe piaţa energiei, a cărei restructurare reprezintă "o împărţire între actori predefiniţi", dar grupul nu va vinde activele pe care le deţine în România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.