Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism: Nu este normal ca un hotel de pe litoral să nu aibă plajă în administrare

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a apreciat, marţi,la o întâlnire între agenţii economici din turism şi autorităţi locale, că nu e normal ca un hotel de pe litoral să nu administreze plaja din faţa unităţii, aceasta fiind deţinută de o firmă fără experienţă.

Urmărește
1056 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism: Nu este normal ca un hotel de pe litoral să nu aibă plajă în administrare

Preşedintele Patronatelor din Turism: Nu este normal ca un hotel de pe litoral să nu aibă plajă în administrare

„Plajele sunt o problemă cronică! Nu mai este o problemă acută şi aş vrea să găsim o soluţie. Nu este normal ca un hotel să nu aibă plaja, iar o firmă care nu avut niciodată şi nu are niciun pic de experienţă privind în domeniul serviciilor să aibă plaja. Sunt investiţii importante, de milioane de euro, care au trebuit să încheie contracte cu cei care au plaja”, a spus Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) dând exemplu mai multe unităţi de cazare de lux, care nu deţin plaje şi au trebuit să încheie astfel de contracte.

Potrivit preşedintelui FPTR, soluţiile pot fi căutate şi găsite la alte state, dar ar trebui schimbată legislaţia în domeniu.

„Nu putem vorbi de investiţii de milioane de euro şi să ne blocheze o hotărâre de guvern, nu e normal. Trebuie să încercăm să găsim soluţii corecte, care sunt aplicate în Italia, în Spania. Un hotel de cinci stele are dreptul 15 metri, de patru stele 12 metri şi aşa mai departe. Iar preţul practic să fie preţul mediu pe ultimii 10 ani. Statul nu pierde nimic”, a susţinut Murad.

Prezent la întalnire, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), George Papari, le-a spus celor aflaţi de faţă că începând din sezonul următor niciun contract de închiriere a plajelor nu va mai fi înnoit, acestea urmând să fie resectorizate şi scoase la licitaţie.

„Niciun contract din cele vechi astăzi nu se va mai prelungi. Toate contractele care expiră în acest an, chiar dacă vorbim de suprafeţe mari, ele vor fi resectorizate şi scoase la licitaţie. Vom încerca în acest an, prin nişte solicitări, prin modificările legislative pe care le-am propus, ca licitaţiile să fie mult mai devreme. Noi vom încerca să fie în toamnă”, a spus Papari, precizând că atât vreme cât există actuala legislaţie în domeniu, plajele vor putea fi închiriate de orice participant la licitaţie, indiferent dacă este o unitate hotelieră sau nu şi le-a transmis acestora să facă propuneri de modificări legislative.

Pe de altă parte, el a apreciat că situaţia hotelierilor care deţin plajele este mai bună în prezent, majoritatea acestora fiind în posesia suprafeţei de plajă din dreptul unităţii, în timp ce există şi unii patroni care nu doresc să aibă şi plaja în administrare.

„Faţă de acum patru ani, când aveau 10 la sută din hotelieri plaje, în acest moment peste 75 la sută dintre hotelieri au plaje, ceea ce este un procent foarte mare. (…) Trebuie să admiteţi că sunt şi hotelieri care nu pot avea plajă pentru că nu vor să o plătească şi nu plătesc”, a mai spus preşedintele ABADL.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a organizat marţi, în Mamaia, o întâlnire de lucru, la care au participat agenţii economici din turism şi autorităţile locale, subiectele de discuţie fiind axate pe două teme: îmbunătăţirea relaţiilor dintre mediul de afaceri din turism şi autorităţile statului, respectiv, identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor apărute în sezonul estival 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici