PREŢUL apartamentelor, a doua cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Apartamentele din România s-au scumpit cu 4% în primul trimestru din 2017 faţă de nivelul atins în trimestrul anterior, înregistrând, astfel, a doua cea mai mare creştere din ultimii trei ani, potrivit raportului de piaţă realizat de platforma Analize Imobiliare, dezvoltată de Imobiliare.ro.

Urmărește
1710 afișări
Imaginea articolului PREŢUL apartamentelor, a doua cea mai mare creştere din ultimii trei ani

PREŢUL apartamentelor, a doua cea mai mare creştere din ultimii trei ani

Scumpirea apartamentelor a înregistrat al doilea cel mai mare avans din ultimii aproape trei ani – fiind depăşit doar de un salt de 4,2%, care a avut loc în al patrulea trimestru din 2014. Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor, piaţa rezidenţială autohtonă se înscrie pe un trend ascendent începând cu a doua jumătate a anului 2014.

„De atunci, marja medie de creştere la nivel trimestrial a fost de 2,4%. Prin urmare, în momentul de faţă ne situăm la un nivel de preţ similar cu cel consemnat în anul 2010”, se arată în comunicatul transmis de portalul imobiliar Imobilare.ro.

„Deşi piaţa rezidenţială evoluează rapid, iar preţurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de faţă, piaţa reuşeşte să absoarbă majorarea susţinută a preţurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile oraşe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor şi de programul social al Guvernului, Prima Casă”, a spus Dorel Niţă, coordonatorul departamentului de analize imobiliare din cadrul Imobiliare.ro.

Potrivit Imobiliare.ro, tendinţa actuală de creştere a preţurilor poate fi explicată, cel puţin parţial, prin dinamica raportului cerere-ofertă.

„Pe de o parte, evoluţia numărului de anunţuri de vânzare valabile în cele mai mari şase oraşe ale ţării relevă o tendinţă clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăţi nou-intrate pe piaţă, datele Imobiliare.ro arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 faţă de perioada similară a anului trecut – în acest răstimp, cea mai mare scădere (în valoare de 27%) a avut loc în Constanţa, iar cea mai mică (8%) în Iaşi. Din punctul de vedere al numărului total de proprietăţi disponibile spre vânzare, tendinţa de diminuare este şi mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanţa se situează, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de Bucureşti, cu un recul de 35%; cel mai mic declin, în valoare de 25%, a fost consemnat tot în Iaşi”, se arată în comunicatul citat.

„La capitolul cerere, pe de altă parte, datele pe primul trimestru al anului arată o creştere importantă faţă de perioada similară a anului trecut – în opoziţie, aşadar, cu trendul ofertei. În cele şase mari oraşe analizate, interesul pentru achiziţia de locuinţe s-a majorat, per ansamblu, cu 16% faţă de primele trei luni din 2016. Cel mai semnificativ avans (de 38%) a avut loc în Braşov, iar cel mai mic în Bucureşti (13%). Cluj-Napoca este singura excepţie de la regulă: aici, cererea de locuinţe este cu 7% mai mică decât în urmă cu 12 luni – comparativ cu trimestrul anterior însă, interesul potenţialilor cumpărători din oraş este cu 37% mai mare”, precizează Imobiliare.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici