Preţul pentru Cupru Min nu cuprinde şi valoarea zăcământului. Ce spune reprezentantul firmei care a făcut evaluarea

Zăcământul de cupru nu a făcut obiectul evaluării patrimoniului Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei fiindcă nu făcea parte din patrimoniul acesteia şi nici nu ni s-a cerut, a declarat Lidia Cândea, reprezentant al firmei evaluatoare, Evaluar.

Urmărește
1470 afișări
Imaginea articolului Preţul pentru Cupru Min nu cuprinde şi valoarea zăcământului. Ce spune reprezentantul firmei care a făcut evaluarea

Preţul pentru Cupru Min nu cuprinde şi valoarea zăcământului. Ce spune reprezentantul firmei care a făcut evaluarea (Imagine: Shutterstock)

Întrebată de ce anume a fost luat în considerare când a fost făcută evaluarea, Lidia Cândea, reprezentant al firmei "Evaluar", a spus că trebuie subliniat că zăcământul nu a făcut obiectul evaluării.

"Nu mi s-a cerut, n-a făcut obiectul evaluării fiindcă nu făcea parte din patrimoniul Cupru Min. Zăcământul este în exclusivitate în proprietatea statului şi pentru asta, separat de preţul la care se vinde pachetul de acţiuni al Cupru Min-ului, va fi stabilită o redevenţă de către statul român pentru exploatarea zăcământului. Iar elementele pe care le-am luat în considerare au fost toate, tot ce ţine de patrimoniul unei firme, adică construcţiile, utilajele, obiectele de inventar, creanţele de recuperat, licenţa de exploatare, ceea ce înseamnă un fel de autorizaţie - ca să vă fac să înţelegeţi - un fel de autorizaţie de funcţionare. Deci licenţa de exploatare într-adevăr a făcut obiectul evaluării, la fel au fost evaluate şi datoriile, că firma avea şi datorii, deci a trebuit să se ţină cont şi de ele, pentru că, în afara preţului stabilit sau de vânzare, cumpărătorul va fi obligat la plata tuturor datoriilor pe care societatea le înregistrează la data vânzării pachetului de acţiuni", a spus Lidia Cândea, care a adăugat că nu ştie pe de rost despre ce valoare este vorba.

Ea a spus că va putea fi întrebat şi ministerul care era preţul de evaluare şi că vânzarea s-a făcut cu siguranţă fiind o concurenţă foarte mare între cumpărători, între "doritori", între potenţialii investitori.

"S-a vândut la preţ mai mare decât am evaluat-o, deşi eu consider că am scos un preţ foarte bun pentru această firmă prin raportul de evaluare. Un preţ cât mai corect posibil", a afirmat Cândea.

La întrebarea dacă firma avea posibilitatea să facă şi evaluarea pentru zăcământul respectiv din zonă, reprezentantul "Evaluar" a răspuns că firma are "o seamă de specialişti" în preajmă, în domeniul explorării zăcămintelor, care, parte din ei, au fost "piesele de bază" în explorarea care s-a efectuat înainte de a se deschide Cupru Min, pe baza cărora s-a demarat investiţia de la această companie.

"Am în preajma mea o serie de specialişti care ar putea să concure şi să mă sprijine să realizăm o evaluare bună a zăcământului, dar acest lucru nu mi s-a cerut, nu a făcut obiectul evaluării, iar dacă vreodată vom fi invitaţi să participăm la o licitaţie în acest scop, vom participa cu mult curaj", a declarat Lidia Cândea.

Aceasta a spus că firma "Evaluar" a mai evaluat dosare pe baza cărora actualul minister al Economiei, fostul minister al Industriilor, a mai efectuat privatizări.

"Prima privatizare, prima evaluare în scopul privatizării, care s-a şi finalizat, a fost la Mecanica Poiana Ruscă, la Teliuc, în judeţul Hunedoara. Aceea a fost prima privatizare efectuată acum vreo - nu mai ştiu - vreo zece ani sau 12 ani, de către Ministerul Industriei, pe baza raportului nostru de evaluare. Avem de vreo zece ani agreerea Ministerului Economiei, fostul minister al Industriei, pentru a evalua în scopul privatizării. De asemenea, avem agreerea AVAS pentru a efectua rapoarte de evaluare în scopul privatizării şi atunci când se organizează licitaţii suntem invitaţi şi noi, primim şi noi mail, invitaţie la licitaţie. Şi la Abrud ne-am prezentat la licitaţie, nu am fost decât două firme concurente, noi am obţinut cel mai bun punctaj şi ca urmare am fost desemnaţi evaluatori", a conchis Cândea.

Ea a declarat pentru Pro Tv că firma doar a reactualizat raportul de evaluare, făcut iniţial pentru privatizarea companiei, în urmă cu câţiva ani.

"Era misiunea noastră să facem", a precizat Lidia Cândea.

Întrebată dacă nu era era normal să se facă o licitaţie pentru reevaluare, ea a răspuns: "Nu era normal. Standardele internaţionale recomandă ca actualizarea rapoartelor de evaluare să se facă de acelaşi evaluator care a întocmit raportul de evaluare iniţial".

Lidia Cândea, unul din cei patru experţi evaluatori asociaţi la firma Evaluar, coordonează punctul de lucru din Alba, firma având un astfel de punct şi în Arad.

Potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX, patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010, firma fiind deţinută de membrii aceleiaşi familii.

Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici