Preţul scump al campaniei Brexit: Ieşirea Marii Britanii din UE costă un miliard de dolari pe săptămână

Brexit a fost amânată şi în cel din urmă Marea Britanie ar putea renunţa la ideea părăsirii UE, dar răul a fost făcut iar economia a suferit deja mari daune, printre care slăbirea drastică a lirei, reducerea activităţii economice şi o scădere a investiţiilor, comentează BBC.

Urmărește
2215 afișări
Imaginea articolului Preţul scump al campaniei Brexit: Ieşirea Marii Britanii din UE costă un miliard de dolari pe săptămână

Impactul usturător al Brexit: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană costă 1 miliard de dolari pe săptămână

Economia este acum cu 2% mai mică decât ar fi fost dacă Marea Britanie ar fi ales să rămână în blocul comunitar, potrivit Băncii Angliei. Producţia economică pierdută de la referendum este de aproximativ 800 de milioane de lire sterline (1 miliarde de dolari) pe săptămână sau de 4,7 milioane de lire sterline (6 milioane de dolari) pe oră.

Consecinţele economice s-au acumulat, în ciuda faptului că nu au existat încă schimbări structurale în relaţiile comerciale cu naţiunile din UE sau cu restul lumii.

Marea Britanie a continuat să vândă bunuri şi servicii în Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al său, în timp ce politicienii au lucrat la negocierea despărţiriii. Pentru companiile din Regatul Unit a fost uşor să angajeze lucrători din UE şi să păstreze lanţuri de aprovizionare transfrontaliere.

Cu toate acestea, nu a existat nu a fost clar care vor fi termenii schimburilor comerciale timp de aproape trei ani, ceea ce a făcut dificil pentru companii să facă planuri pentru viitor. Investiţii au fost întârziate sau anulate, iar multe companii au fost obligate să cheltuie milioane pentru a se pregăti pentru un Brexit fără acord.

Există încă riscul ca ţara să părăsească Uniunea Europeană fără o înţelegere tranzitorie asupra comerţului. Banca Angliei a declarat că scaderea din acest scenariu ar fi mai gravă decât criza financiară din 2008.

Regatul Unit a reprezentat economia G7 cu cea mai rapidă creştere în momentul în care alegătorii au votat, în 2016. Acţiunile Băncii Angliei au ajutat economia Marii Britanii să evite recesiunea pe care au prezis-o unii în urma decizie, iar şomajul rămâne scăzut .

Dar ţara a căzut încă în partea de jos a clasamentului G7. Creşterea economică a scăzut de la un ritm anual de aproximativ 2% la mai puţin de 1% acum.

Investiţiile companiilor britanice s-au blocat după referendum şi apoi au scăzut cu 3,7% în 2018. Între timp, restul de ţări din G7 au înregistrat o creştere a investiţiilor de aproximativ 6% pe an.

Şi încrederea în afaceri în Marea Britanie a scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape un deceniu.

Multe bănci au deschis noi birouri în Germania, Franţa, Irlanda şi alte ţări din UE pentru a-şi proteja afacerile, după Brexit. Companiile de servicii financiare trebuie, de asemenea, să transfere active importante pentru a satisface autorităţile de reglementare din UE. Active în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de lire sterline (1.300 de miliarde de dolari) părăsesc ţara, potrivit EY.

Companiile de producţie, care au nevoie de funcţionarea perfectă a lanţurilor de aprovizionare, au făcut, de asemenea, schimbări. Nissan a renunţat la planurile de construire a unui nou model în Regatul Unit, invocând incertitudinea faţă de Brexit. Grupul german de inginerie Schaeffler închide două din cele trei fabrici din Marea Britanie din acelaşi motiv.

Liderii UE au acordat miercuri Regatului Unit o scurtă amânare a Brexitului, dar ţara ar putea încă să se prăbuşească, în funcţie de votul parlamentarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici