- Home
- Economic
- BUCURESTI, (11.11.2015, 09:12)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile au crescut în octombrie cu 0,28%. Rata anuală ajunge la -1,6%
Preţurile au crescut în luna octombrie cu 0,28% faţă de luna anterioară, rata anuală ajungând la ‐1,6%, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Urmărește
823 afișări
Preţurile au crescut în octombrie cu 0,28%. Rata anuală ajunge la -1,6% (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Alimentele s-au scumit cu 0,5%, cea mai mare majorare, de 6,38%, fiind consemnată la cartofi. Preturile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,13%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27%.
Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35%.
"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculată pe baza IPC, este de‐0,2%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de ‐0,1%", arata INS, intr-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul plănuia să îl asasineze pe Trump înainte de realegerea sa ca Președinte. Procurorii federali din Manhattan acuză agenții IRGC de complot
-
S-a aflat cine a fost mai întâi dintre ou şi găină
-
FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Discuţie în 3, Trump-Zelenski-Musk / Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
În septembrie, preţurile au crescut cu 0,26%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, după ce în august se adâncise la -1,9%, pe fondul creşterii preţurilor de consum cu 0,9% la alimente şi cu 0,1% la servicii în cursul lunii septembrie.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6%, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.
BNR a revizuit din nou, joi, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.
Scenariul băncii centrale privind inflaţia include prevederile Codului Fiscal şi modificările aduse prin ordonanţa de urgenţă din octombrie.
"Fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozată a inflaţiei ar atinge 2,1% la sfârşitul acestu an şi la 2,7% în 2016", a afirmat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
El a arătat că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului următor, limitei inferioare a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.
Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.
La prognoza din august, BNR estima o inflaţie de -0,3% în 2015 şi de 0,7% pentru finele anului următor.
Citește pe alephnews.ro: Trump, Zelenski și Elon Musk au discutat la telefon despre războiul din Ucraina. Convorbirea a avut loc înainte de orice discuție cu Putin
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA permite contractorilor militari să opereze în Ucraina: O schimbare majoră în sprijinul acordat Kievului
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 21:30
Patru români morţi în inundaţiile din Spania şi 7 români în continuare dispăruţi
-
ieri, 19:13