- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2014, 12:45)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scăzut în medie în primul semestru cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, în Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) şi Târgovişte (-10%) înregistrându-se cele mai abrupte reduceri, în timp ce în Bucureşti au coborât cu doar 2%.
Urmărește
247 afișări
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad
"Investitorii s-au orientat către terenurile aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale", se arată într-un studiu al companiei de evaluare Darian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Deşi în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 4%), faţă de începutul crizei (jumătatea lui 2008), terenurile au scăzut la nivel naţional cu aproximativ 63%.
"În ultima perioadă se poate constata că preţurile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existând, de asemenea, şi situaţii în care putem asista la creşteri de preţ (Sibiu), previziunile pentru perioada următoare, la nivel de medie naţională, fiind de stabilizare a pieţei", se menţionează în raportul care analizează evoluţia preţurilor de tranzacţionare în cele 41 reşedinţe de judeţ.
În 22 de oraşe din cele 41 analizate, preţurile terenurilor au scăzut cu procente cuprinse între 1% şi 14%, în timp în Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Galaţi şi Râmnicu-Vâlcea au consemnat stagnare.
În ceea ce priveşte terenurile agricole, acestea au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.
Analiza pentru terenurile agricole s-a realizat la nivel de regiuni, respectiv Câmpia Româna, Câmpia de Vest, Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei şi Podisul Getic.
Oferta de terenuri agricole pentru vânzare este segmentată pe două tipuri, în funcţie de dimensiunile amplasamentelor, terenuri cu suprafeţe medii şi mici (până în 100 hectare) şi terenuri mari (peste 100 hectare). De asemenea, piaţa terenurilor agricole este structurată în piaţă primară, compusă din parcele mici de teren (1 - 10 hectare), doar cu titlu de proprietate, şi piaţa secundară, respectiv parcele de teren comasate 50 - 1.500 hectare, înregistrate în cartea funciară.
Astfel, preţurile în Câmpia de Vest sunt cuprinse între 2.500 şi 3.200 de euro pe hectar (euro/ha) pe piaţa primară şi între 3.200 şi 5.000 de euro pe hectar pentru piaţa secundară, înregistrând cele mai ridicate niveluri dintre regiunile analizate.
În Câmpia Română -Oltenia, pe piaţa primară terenurile s-au vândut cu 1.500-2.000 euro/ha, iar pe cea secundară cu 2.200-3.000 euro/ha. Preţuri uşor mai ridicate au fost înregistrate în Câmpia Română -Muntenia - 1.600-2.500 euro/ha, respectiv 3.000-4.000 euro/ha şi în Podişul Dobrogei - 1.700-2.200 euro/ha şi 2.500-3.00 euro/ha.
În Podişul Moldovei (în părţile de est şi nord-est), Podişul Getic (zona de sud) şi Depresiunea Transilvaniei (din interiorul arcului carpatic), preţurile terenurilor agricole pornesc de la 1.200 euro/ha şi ajung la 3.000 euro/ha.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele