- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.07.2015, 17:02)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prim-viceguvernatorul BNR: Companiile româneşti sunt mult subcapitalizate în raport cu cele din statele dezvoltate
Companiile româneşti sunt mult subcapitalizate în raport cu cele din statele dezvoltate, ceea ce duce la datorii de trei ori mai mari decât resursele permanente, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Urmărește
175 afișări
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.(Foto: Octav Ganea / Mediafaax Foto)
"Indisciplina financiară duce la un grad ridicat de îndatorare a firmelor. Companiile româneşti sunt mult subcapitalizate în raport cu cele din statele dezvoltate, asta ducând la datorii de trei ori mai mari decât resursele permanente, iar gradul de bancarizare este scăzut. Firmele private cu pierderi înregistrează un grad de îndatorare supraunitar, respectiv 103%, iar activul net este de 11 miliarde de lei, ceea ce duce la o stare de insolvenţă care afectează mediul concurenţial plus efecte negative pentru creditori", a spus Georgescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Florin Georgescu a afirmat că în 2013, 400 de companii de stat au înregistrat pierderi de trei miliarde de lei, ceea ce a dus la un impact de 0,1% asupra PIB.
"Ambele sectoare, de stat şi privat, prezintă un sold pozitiv între profituri şi pierderi (+1,5 miliarde de lei sectorul de stat, respectiv +14,5 miliarde de lei în sectorul privat). Statul mai este acţionar la 400 de companii care înregistrează pierderi de 3 miliarde de lei (patru afllate în proces de restructurare şi privatizare - Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Poşta Română, CFR Marfă). Restul sunt unităţi care furnizează servicii publice locale. Alte 540 de companii de stat au înregistrat un profit net de 4,5 miliarde de lei. Pierderile companiilor de stat au majorat deficitul bugetului general consolidat cu circa 0,1% din PIB în 2013, faţă de 1,8% în 2000", a adăugat Georgescu.
Tot în 2013, 263.500 de firme private au înregistrat pierderi în valoare de 39 de miliarde de lei, sumă relativ constantă în ultimii şapte ani. Alte 251.860 de firme private înregistrează un profit net de 53,5 miliarde de lei, în timp ce 87.500 de firme au înregistrat rezultat nul.
Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto
Citeşte şi:
Companiile româneşti sunt mai optimiste decât cele străine în privinţa creşterii afacerilor în 2015
"Un paradox inedit este dat de frecvenţa ridicată a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi. Soldul împrumuturilor acordate de acţionarii firmelor private cu pierderi către propriile companii este de 100 de miliarde de lei, respectiv 25% din datoria totală, din care 74 de miliarde direct de către acţionari şi 26 de miliarde prin entităţi afiliate din cadrul grupului", a subliniat Georgescu.
În opinia lui prim-viceguvernatorului, întărirea disciplinei financiare a persoanelor fizice şi juridice implică reforme structurale în economia reală, de stat şi privată, îmbunătăţirea substanţială şi coerentă a legislaţiei comerciale, fiscale şi contabile, prin preluarea celor mai bune practici din ţările perfomante ale Uniunii Europene şi întărirea administraţiei fiscale în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane şi aplicarea unor metodologii moderne de control.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe