- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima tranşă din acordul cu FMI, de 5 miliarde euro, va fi rambursată de BNR
Pima tranşă a împrumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursată de BNR din surse proprii şi nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din următoarele tranşe conduc la economii de dobânzi, precizează Ministerul Finanţelor în replică la declaraţiile lui Bogdan Olteanu.
Prima tranşă din acordul cu FMI, de 5 miliarde euro, va fi rambursată de BNR (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că premierul a miniţit când a spus că românii nu vor plăti ei datoria către FMI, menţionând că fiecare român cu loc de muncă va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima tranşă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Prima tranşă a împrumutului de la FMI, în sumă de 5 miliarde euro, a fost contractată de către Banca Naţională a României, pentru susţinerea balanţei de plăţi. Acest împrumut nu reprezintă datorie publică potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publică, rambursarea urmând să fie efectuată din sursele proprii ale BNR. Prima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional a avut ca destinaţie consolidarea rezervelor valutare ale ţării iar fondurile respective au jucat un rol important în reducerea rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor româneşti, ajutând la crearea de lichidităţi corespunzătoare în piaţa monetară", se arată în punctul de vedere transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) agenţiei MEDIAFAX.
Finanţele precizează că urmare a deteriorării condiţiile macroeconomice şi a majorării ţintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproximativ 50 % din finanţarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe, respectiv împrumuturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi o parte din următoarele două tranşe de la Fondul Monetar Internaţional, ceea ce va duce la costuri reduse cu plata dobânzilor.
"Dobanda estimată este de până la 4% pentru împrumuturile aferente pachetului de finanţare externă, comparativ cu radamentele titlurilor de stat emise pe piaţa internă de 10,5-10,75 % pe an în prezent", susţine MFP.
În declaraţie de duminică, Bogdan Olteanu a menţionat că "într-un singur an de guvernare, în anul 2009, până acum cabinetul Boc a îndatorat România mai mult decât a fost îndatorată după 19 ani de guvernări democratice".
În replică, Finanţele punctează că la data de 30 iunie 2009, datoria publica a României era în creştere cu 1,5 % faţă de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, până la nivelul de 23,3% în PIB, în condiţiile unei contracţii economice estimate la 8 - 8,5% pentru anul 2009 şi a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.
Mai mult, MFP aminteşte că fostul guvern s-a împrumutat pentru finanţarea unui deficit bugetar în valoare de 24,8 miliarde lei (6,7 miliarde euro). Deficitul a fost finanţat, în principal, prin emisiuni de titluri de stat pe piata internă (8,5 miliarde lei) şi împrumuturi din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului (12,5 miliarde lei).
"Ca urmare a creşterii cu circa 4% a costului cu dobânda aferentă titlurilor de stat în ultimele 3 luni ale anului 2008, Guvernul Tăriceanu a utilizat pentru finanţarea deficitului bugetar vânzarea tuturor disponibilităţilor existente în valuta din încasările din privatizare, în valoare de 2 miliarde euro", se mai spune în document.
Finanţele mai precizează şi că datoria publică se majorează cu tragerile efectuate din împrumuturi şi nu cu valoarea contractată a împrumuturilor, arătând că dinj pachetul extern de finanţare datoria publică s-a majorat doar cu suma de 1,5 miliarde euro reprezentând prima tranşă din împrumutul de la Comisia Europeană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO