- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă
Primăria sectorului 3 şi Primăria sectorului 5 din Capitală au acordat contracte în valoare de 28% din totalul cheltuielilor pe ultimii trei ani, respectiv 32% din cheltuieli, fiecare către o singură firmă, pentru reparaţii de străzi, trotuare sau parcări, scrie Ziarul Financiar în ediţia de joi.
Primăriile de la sectoarele 3 şi 5 au încredinţat 30% din contracte la câte o firmă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Compania "abonată" la contractele de infrastructură din sectorul 3 este Delta ACM '93, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, în timp ce la sectorul 5 cele mai multe contracte au fost câştigate de firma Dioma International Exim, al cărei administrator este Marian Dumitru. Mai mult, contractele câştigate de Delta ACM '93 au fost atribuite prin negociere fără anunţ de participare.
În total, companiile au câştigat în ultimii trei ani contracte cu o valoare de 925 mil. lei (circa 230 mil. euro), echivalentul a 30% din valoarea contractelor încheiate de cele două primării - 3,1 mld. lei, potrivit e-licitatie.ro, înfiinţat în ianuarie 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Alocarea disproporţionată a unor fonduri din bugetele unor instituţii publice către o singură firmă poate fi una din cauzele care au adus critici din partea ultimului raport al Comisiei Europene, care susţine că instituţiile din România dau dovadă de multă slăbiciune în apărarea achiziţiilor publice în faţa conflictelor de interese şi acuză lipsa de transparenţă în acest sector.
Ziarul Financiar a luat în calcul doar contractele directe, fără cele care sunt câştigate în consorţii.
Primăriile sectorului 3 şi 5 nu au dorit să ofere nicio explicaţie privind modul în care cele două companii au reuşit să câştige atât de multe contracte.
Delta ACM '93 şi Dioma International Exim au afirmat că au câştigat contractele conform legii achiziţiilor publice.
"Licitaţiile la care a participat Delta ACM 93 împreună cu asociaţii săi au fost licitaţii deschise sau restrânse, mare parte din ele organizate în conformitate cu prevederile articolului 122, litera j din OUG 34/2006. Delta ACM '93 consideră că toate actele adiţionale şi contractele subsecvente, aferente licitaţiilor câştigate, încheiate cu Primăria sectorului 3 sunt deplin legale", susţin reprezentanţii Delta ACM '93.
Întrebate cum au reuşit să câştige contractele în mod direct, companiile au inclus şi proiectele pe care le-au câştigat în asociere pentru a explica valoarea ridicată a proiectelor.
"Este posibil ca societatea noastră să fi câştigat începând cu anul 2007, aşa cum spuneţi, aproximativ 25% din licitaţiile organizate de Primăria sectorului 3, dar o mare parte din aceste licitaţii au fost
câştigate în asociere cu alte societăţi, precum Straco Grup, Tehnologica Radion, AB Construct, Procons XXI, astfel încât ponderea de 25% ajunge în aceste condiţii la aproximativ 10%", susţine Alina Stan, şef birou licitaţii al Delta ACM '93.
DELTA ACM '93, companie deţinută de omul de afaceri Florea Diaconu, a câştigat din 2007 şi până în prezent 11 contracte cu Primăria sectorului 3 în valoare de 656 mil. lei pentru reabilitări de străzi, trotuare şi parcări, echivalentul a 28% din totalul cheltuielilor efectuate de Primăria Sectorului 3 în aceeaşi perioadă - care s-au ridicat la peste 2,3 mld. lei - prin sistemul elicitatie.ro.
Compania este considerată, potrivit informaţiilor apărute în presă, una dintre firmele apropiate Partidului Democrat Liberal (PDL), având în vedere că în urmă cu câţi va ani printre directorii companiei se număra şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, actualul deputat din colegiul 13 al sectorului 3.
Mai mult, din totalul contractelor câştigate de Delta ACM '93 cu statul ca unic ofertant, 87% sunt cele câştigate cu Primăria Sectorului 3. Toate aceste contracte s-au regăsit şi în evoluţia cifrei de afaceri, care a crescut puternic în 2007.
"Privind la cifrele de afaceri realizate de Delta ACM '93 în ultimii trei ani, veţi observa că impozitele pe care societatea le plăteşte către Administraţia Financiară a Sectorului 3 sunt echivalente cu cifrele de afaceri realizate din contractele semnate cu Primăria Sectorului 3 din aceşti ani", afirmă Alina Stan de la Delta ACM '93.
Compania are încheiate contracte cu instituţii de stat din ianuarie 2007 până acum în valoare totală de 2 mld. lei, dacă sunt incluse şi cele în care a participat ca asociată.
Situaţia este similară la Primăria Sectorului 5, unde valoarea celor şapte contracte câştigate de compania Dioma International Exim din 2007 şi până în prezent este de 269 mil. lei, echivalentul a 32% din tot ce a cheltuit Administraţia Domeniului Public a Sectorului 5 - peste 829 mil. lei - prin e-licitatie.ro. Cele mai mari contracte au fost câştigate în 2008, cu o valoare de 97,2 mil. lei fiecare, şi implicau reabilitarea infrastructurii stradale din sector.
Întrebaţi de aceste contracte, reprezentanţii Dioma International Exim au amintit de un alt contract, câştigat într-un consorţiu cu alte cinci companii, care nu a fost luat în calcul de ZF. Asocierea formată din Han Group, Urban, Romstrade, L&I Art Tipo, Terra Nova Construct SRL şi SC Dioma International Exim SRL a fost desemnată câştigătoarea unui contract în valoare de circa 165 mil. lei.
"Faptul că Dioma International Exim a fost desemnată lider al asociaţiei nu înseamnă că deţine o treime din valoarea contractului cu Primăria Sectorului 5, deoarece din valoarea de 165 de milioane de lei, societatea noastra a executat efectiv lucrări în valoare de circa 60 de milioane de lei, restul fiind lucrări executate şi decontate de membrii asociaţiei, chiar prin executare silită a Primăriei Sectorului 5. La data prezentei, Dioma International Exim a deschis în instanţă o acţiune judecătoarească de recuperare a creanţelor", a declarat Marian Dumitru.
Dioma International Exim era deţinută în 2009 de Marian Dumitru şi Marcela Dumitru, iar în prezent compania este deţinută de firma Rohas Promotion Group Limited din Noua Zeelandă, dar administrator este tot Marian Dumitru, directorul general al companiei.
Contractele câştigate de Dioma International Exim cu Administraţia Domeniului Public a Sectorului 5 reprezintă 99% din totalul contractelor semnate de companie cu statul.
Numele companiei Dioma apare într-un raport al Curţii de Conturi din 2003, când a fost implicată alături de alte două companii în primirea unor fonduri pentru ajutoare sociale din partea Primăriei Sectorului 5.
"Firma Dioma International Exim a participat alături de Sotrafco România şi Viab Imobiliare la selecţia de oferte organizată de Primăria Sectorului 5 pentru achiziţia de ajutoare de urgenţă (un număr de 56 de produse în limită de 40.000 de euro fiecare produs), selecţia fiind însă adjudecată numai de Sotrafco International şi Viab Imobiliare în proporţii egale", au declarat reprezentanţii Curţii de Conturi pentru ZF.
Cazul a fost sesizat Colegiului Jurisdicţional de pe lângă Curtea de Conturi Bucureşti de către procurorul financiar, în vederea recuperării prejudiciului de 9,3 mil. lei de la persoanele răspunzătoare şi virarea sumelor la bugetul de stat, însă instanţa a respins sesizarea procurorului financiar.
Cele două companii au înregistrat creşteri puternice ale businessurilor după câştigarea contractelor cu primăriile sector 3 şi 5.
Delta ACM '93 avea în 2005 o cifră de afaceri de 86 mil. lei şi a ajuns în 2009 la 307 mil. lei, în timp ce profitul net a crescut de zece ori în aceeaşi perioadă, până la 45 mil. lei. Dioma International
Exim avea în 2006 afaceri de 10 mil. lei şi a ajuns în 2009 la 148 mil. lei, în timp ce profitul net s-a majorat de la 0,1 mil. lei la 5,8 mil. lei.
La niciuna din celelalte primării de sector nu sunt ponderi atât de mari ale unor contracte semnate cu o singură firmă în totalul contractelor atribuite de primării pe e-licitatie din 2007 încoace.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO