Principalele declaraţii ale lui Dinu Patriciu despre economia românească

Omul de afaceri Dinu Patriciu a făcut de-a lungul timpului numeroase declaraţii legate de economia românească.

Urmărește
2650 afișări
Imaginea articolului Principalele declaraţii ale lui Dinu Patriciu despre economia românească

Principalele declaraţii ale lui Dinu Patriciu despre economia românească (Imagine: Andrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Principalele declaraţii ale lui Dinu Patriciu despre economia românească:

2008: România are o şansă colosală de a creşte datorită crizei

România are o şansă colosală de a creşte tocmai datorită crizei, dacă reuşeşte să atragă capital străin şi companii care se relochează din alte ţări, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, la "Gala ZF 10 ani".

TITLURILE ZILEI

"Avem o şansă de a creşte colosală tocmai datorită crizei, dacă reuşim să atragem companii care se relochează şi capital străin. Aşadar, cred că putem profita de această criză", a spus Patriciu.

2009: Să "deschidem uşa" companiilor care pot construi un km de autostradă pe zi

"Există în această lume cel puţin 15 companii capabile să construiască cel puţin un kilometru de autostradă pe zi. Tehnologic, financiar, organizatoric. Să le deschim uşile şi să lăsăm barmanii, ospătarii şi recepţionerii să se ocupe de ale lor", a afirmat Patriciu.

2010: Euro este o monedă falsă şi extrem de volatilă. Firmele cumpără materia primă în dolari

"Faptul că Banca Naţională ţine în mod fals cursul e greşit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro", a răspuns Patriciu, întrebat dacă menţine o estimare a sa mai veche că euro va ajunge la 4,7 lei la sfârşitul anului.

El a adăugat că euro este o monedă falsă şi extrem de volatilă, pe care nu te poţi baza.

"Nu se cumpără nimic în euro. Toate materiile prime le cumpărăm în dolari", a mai spus omul de afaceri.

2010: Reprezentanţii FMI nu ştiu nimic despre economia românească. Ar trebui să îi trimitem acasă

”Din păcate, aceşti domni (de la FMI - n.r.) trăiesc într-o lume teoretică. Nu ştiu nimic despre economia românească. Asta îi face periculoşi în relaţia cu un guvern care nici el nu vrea să facă deloc reformă. Cred că trebui să găsim, ca şi alţii înaintea noastră, o metodă rapidă astfel încât să îi trimitem acasă", a afirmat Patriciu.

2010: Tăierea egalitaristă a lefurilor se întâmpla numai în comunism

"Evident, cea mai proastă alegere ar fi fost aceea a creşterii TVA-ului şi a impozitului direct pe venituri. O tăiere egalitaristă a tuturor lefurilor din sectorul bugetar, şi a pensiilor şi a ajutorului de şomaj nu este o soluţie. (...) Este un expedient, pentru că o măsură luată pe picior, tăind de la toată lumea la fel, ceea ce se întâmpla numai în comunism. Aceste măsuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflaţiei, pe care cei care au imaginat ideea o au", a spus omul de afaceri.

2011: Dacă adoptăm mimetic modelul european de stat social suntem condamnaţi la subdezvoltare

"Eu nu cred că poate constitui pentru noi modelul european al statului social european o ţintă căre care să tindem. Nu poate pentru că ne împiedică dezvoltarea, cel mult ne poate tranforma într-un land sărac de periferie, fără multe şanse de creştere, într-un alt ritm decât cei bogaţi din Europa în aşa fel încât săi ajungem din urmă", a susţinut Dinu Patriciu, la o dezbatere despre Constituţie.

El a menţionat că "totul începe de la Constituţie şi aici e extrem de important cum e structurat echilibrul puterilor în stat şi cum e structurată mai ales guvernarea".

"Dacă adoptăm mimetic modelul european suntem condamnaţi la subdezvoltare pe o perioadă foarte lungă de timp pentru că modelul european taxează munca, prin impozitul direct, şi energia, prin impozitele indirecte, cele două motoare ale dezvoltării în lumea de azi. Azi munca e înlocuită de creativitate în sine. Eşti apreciat pentru creativitate, nu pentru numărul de şuruburi pe care îl produci. Impozitând munca şi energia îţi limitezi resursele de creştere", a spus liberalul.

Dinu Patriciu a murit la Londra, acesta suferind de mai mulţi ani de cancer.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici