PRIVATIZAREA OLTCHIM: DAN DIACONESCU A CÂŞTIGAT LICITAŢIA pentru pachetul majoritar de acţiuni

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat. La licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest şi Chimcomplex, firme deţinute de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, firmă înregistrată în Germania.

Urmărește
13400 afișări
Imaginea articolului PRIVATIZAREA OLTCHIM: DAN DIACONESCU A CÂŞTIGAT LICITAŢIA pentru pachetul majoritar de acţiuni

PRIVATIZAREA OLTCHIM: DAN DIACONESCU A CÂŞTIGAT LICITAŢIA pentru pachetul majoritar de acţiuni (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

OPSPI a organizat o licitaţie pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, şi a creanţelor deţinute asupra companiei de AVAS şi Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei şi 202 milioane de lei iar pentru creanţa Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acţiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS.

Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost adjudecate.

"Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru", a spus Diaconescu.

El a adăugat că sâmbătă va prezenta detalii din ofertă într-o conferinţă de presă.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe "veridicitatea" ofertei pentru achiziţia acţiunilor Oltchim.

"Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun", a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI şi Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10:00.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

Oltchim are în prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

UPDATE 17:22 - Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni la Oltchim

UPDATE 13:40 - Firma Aisa oferă 30 milioane lei pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim

Oferta firmei Aisa, a omului de afaceri Ştefan Vuza, pentru acţiunile deţinute de Ministerul Economiei este de 30 milioane de lei

UPDATE 13:35 - Chimcomplex oferă 18,8 mil. lei pe acţiunile Oltchim şi 221 mil. lei pe acţiuni şi creanţa Electrica

Oferta firmei Chimcomplex, a omului de afaceri Ştefan Vuza, pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este de 18,8 milioane lei, iar pentru acţiuni şi creanţa Electrica este oferită suma de 221,4 milioane lei.

UPDATE 13:25 -Ofertele PCC pentru acţiunile Oltchim şi creanţe însumează 40,2 milioane lei

Ofertele PCC pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi creanţele Electrica şi AVAS însumează 40,2 milioane lei (8,7 milioane euro).

Compania germană oferă câte 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi creanţele AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic.

Reprezentanţii PCC au declarat că ofertele sunt în bloc, nu individuale, pentru fiecare activ scos la vânzare de statul român.

"Nu vom concedia angajaţi. Vrem să facem Oltchim profitabil", a afirmat reprezentantul PCC, Wojciech Zaremba.

UPDATE 13:20 - Dan Diaconescu oferă 203 milioane lei

Oferta lui Dan Diaconescu pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este de 203,14 milioane lei (45 milioane euro).

Oferta se referă doar la pachetul de acţiuni al Ministerului Economiei, de 54,8%, nu şi la creanţele Electrica şi AVAS, în sumă de 410 milioane euro. Totalul creanţelor asupra combinatului este de circa 700 de milioane de euro.

UPDATE 13:05 - OPSPI va propune Guvernului ca o parte din banii din privatizare să fie folosiţi pentru combinat

"Miercuri vom pune în discuţia Guvernului un act normativ care va permite transferul, cedarea din preţul acţiunilor deţinute de stat cu titlu de împrumut salariaţilor Oltchim a banilor pe care îi vom obţine azi, cu scopul de a asigura capital de lucru pentru plata salariilor restante şi repornirea unităţii. Statul va ceda din preţul acţiunilor, să cedăm către Oltchim sau direct către salariaţi, vom vedea, să repornim combinatul", a declarat vineri şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

UPDATE 12:50 - Şeful OPSPI: Este ideal să vindem şi creanţele Oltchim, nu doar acţiunile

"Este ideal să se producă adjudecarea tuturor creanţelor Oltchim, pentru că astfel statul nu mai păstrează un control al companiei", a afirmat Vulpescu.

Singura companie care a anunţat că vrea să preia atât acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim, cât şi creanţele AVAS şi Electrica este PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim.

Creanţele AVAS şi Electrica se ridică la 410 milioane euro.

"Nu vor fi vândute creanţe dacă nu vor fi vândute acţiuni", a menţionat Vulpescu.

UPDATE 12:30 -  Licitatia a început după o întârziere de 30 de minute.

Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele Aisa Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe.

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, şeful OPSPI ţinând cont cont de acţiuni în instanţă depuse de Dan Diaconescu şi de solicitarea de amânare formulată de societăţi care reprezintă grupul rus Gazprom.

Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de vineri se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici