Producătorul de lactate Tnuva România a cerut falimentul şi a avut marţi primul termen în instanţă

Producătorul de lactate Tnuva România, parte a grupului israelian Tnuva, a cerut în instanţă, la finele săptămânii trecute, declanşarea procedurii de insolvenţă, primul termen de judecată având loc chiar marţi.

Urmărește
697 afișări
Imaginea articolului Producătorul de lactate Tnuva România a cerut falimentul şi a avut marţi primul termen în instanţă

Producătorul de lactate Tnuva România a cerut falimentul şi a avut marţi primul termen în instanţă (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Cererea a fost introdusă la Tribunalul Ilfov în data de 6 ianuarie.

Potrivit unor surse din piaţă, Tnuva şi-a anunţat furnizorii la începutul acestei săptămâni că a intrat în insolvenţă.

Ziarul de business Globes cita, în luna noiembrie a anului trecut, surse potrivit cărora Tnuva ia în calcul retragerea de pe piaţa din România din cauza pierderilor "masive", iar operaţiunile vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător.

Potrivit Globes, Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane şekeli (60 milioane euro) în România, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul preşedinte al companiei, Şlomo Rodev.

Firma Tnuva Romania Dairies, specializată în fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, a avut în 2010 o cifră de afaceri de 71,8 milioane de lei (17 milioane de euro) şi pierderi nete de 64 de milioane de lei (15 milioane de euro).

În 2009, afacerile companiei erau de aproape 90 de milioane de lei (21 milioane euro), iar pierderile nete depăşeau 95 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Într-un singur an, respectiv 2010, producătorul de lactate a disponibilizat aproape 130 de angajaţi, ajungând să înceapă anul 2011 cu o organigramă de 165 de persoane, reise din datele de la Ministerul Finanţelor.

Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota că Tnuva a fost afectată sever de efectele crizei mondiale în România, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodată, producţia Tnuva România era cu 50% mai scumpă decât a lactatelor româneşti, potrivit ziarului israelian.

În iulie 2008, grupul israelian a cumpărat participaţiile minoritare la Tnuva România Dairies pentru 60,7 milioane şekeli (12 milioane euro), preluând integral subsidiara locală.

Tnuva a închis în luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, deoarece nu era profitabilă. Ferma asigura 25% din materia primă a fabricii de lactate Tnuva de la Popeşti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci că fabrica primeşte suficientă materie primă de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumpărată de Tnuva cu un milion de euro şi modernizată ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici