Producţia mondială de banane este pusă în pericol

Piaţa mondială de banane, în valoare de 8,9 miliarde de dolari, este pusă în pericol de o boală care distruge culturile în Asia de Sud-Est şi care s-a extins în Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite, relatează Bloomberg.

Urmărește
2163 afișări
Imaginea articolului Producţia mondială de banane este pusă în pericol

Producţia mondială de banane este pusă în pericol (Imagine: Publimedia)

O ciupercă care atacă rădăcinile plantelor, tulpina TR4 a bolii Panama, distruge soiul de banane Cavendish, care asigură 95% din livrările către importatori, inclusiv din America de Nord şi Europa, a arătat Fazil Dusunceli, director la FAO.

Culturile marilor exportatori din America Latină, cum sunt Ecuador, Costa Rica şi Colombia, nu au fost încă afectate, dar, TR4 a fost descoperită în Iordania şi Mozambic, indicând faptul că ciuperca s-a extins dincolo de Asia.

"Piaţa de export este dominată de soiul Cavendish, vulnerabil la această boală. Este o problemă serioasă pe termen mediu, dar nu trebuie să se producă panică", a spus Dusunceli.

TITLURILE ZILEI

Exporturile totale au atins în 2011 un nivel record de 18,7 milioane de tone, bananele fiind astfel cel mai comercializat fruct, potrivit celor mai recente date ale FAO. Cel mai mare importator este SUA, urmat de Belgia. Portul belgian Antwerp este cel mai mare port pentru banane din lume, potrivit FAO.

Preţul bananelor din Ecuador, cel mai mare furnizor din lume, a fost în martie de 966,85 dolari tona, cel mai ridicat din ultimele 18 luni, arată datele FMI.

Zeci de mii de hectare de culturi de banane din Indonezia, China, Malaysia, Filipine şi Australia au fost distruse, de la apariţia ciupercii TR4 în Asia, în anii ’90, conform datelor Wageningen University din Olanda.

O tulpină diferită a bolii Panama a decimat un alt soi de banane, cunoscut sub numele de Gros Michel, în anii ’50, fapt cea a determinat producătorii să treacă la soiul Cavendish, rezistent în acea perioadă la ciuperca respectivă.

"Soiul Cavendish a fost util în combaterea acestei boli, trebuie să recunoaştem, dar este un ciclu biologic. Pentru orice cultură, odată ce o producem, boala dezvoltă în timp o tulpină mai agresivă. Uneori durează câţiva ani, alteori decenii", a spus oficialul FAO.

Specialiştii lucrează la crearea unor noi varietăţi de banane care să fie rezistentă la tulpina TR4, dar până atunci FAO recomandă măsuri fitosanitare pentru a ţine sub control răspândirea bolii, a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici