- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.02.2013, 09:02)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROFIT şi VÂNZĂRI record pentru Petrom. Cele mai bune cifre pentru companie în 2012. Angajaţii companiei vor primi o creştere salarială
Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.
Urmărește
1835 afișări
PROFITUL PETROM A URCAT CU 5% ANUL TRECUT, LA UN NOU RECORD, 3,946 MILIARDE LEI
În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei şi vânzări de 22,614 miliarde lei.
"După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Investiţiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei în 2011.
Ea a menţionat că estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperire de gaze.
"Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze", a mai spus Mariana Gheorghe.
Vânzările consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, potrivit Petrom.
Vânzarile din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) aproximativ 4%.
"EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decât în 2011, în principal datorită evoluţiei favorabile a preţurilor şi a diminuării elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primită de la Consiliul Concurenţei) precum şi datorită scăderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei în 2012. EBIT CCA excluzând elementele speciale este recalculat după eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 169 milioane lei", se mai arată în raport.
Petrom a consemnat anul trecut pierderi financiare de 836 milioane lei (187,5 milioane euro), de 2,5 ori peste cele din precedentul exerciţiu financiar.
Evoluţia a fost determinată de "elementele speciale de natura cheltuielilor", în suma de 209 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere pretinse în urma primirii rezultatelor preliminare ale controlului fiscal de fond pentru anii 2009 şi 2010, actualizarea creanţelor şi scăderea în 2012 a veniturilor din diferenţe de curs valutar aferente împrumuturilor în dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan, cât şi de creşterea cheltuielilor cu dobânzile la împrumuturile bancare în euro, potrivit companiei.
Profitul din activitatea curentă a crescut cu 4,7%, la 4,826 miliarde lei (1,083 miliarde euro), iar impozitul pe profit a avansat la 880 milioane lei (197,5 milioane euro).
"Rata efectivă a impozitului pe profit a rămas la 18%, rezultatul anului 2012 fiind influenţat de cheltuielile stabilite în urma controlului fiscal de fond, în timp ce rezultatul anului trecut a cuprins o cheltuială substanţială nedeductibilă legată de amenda primită de la Consiliul Concurenţei", menţionează Petrom.
Consiliul Concurenţei a sancţionat în luna ianuarie a anului trecut companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 880,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor. Cea mai mare parte a amenzii, respectiv 503,8 milioane lei, a fost aplicată companiilor din grupul Petrom.
Consiliul Concurenţei a constatat că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium.
În ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 1,055 miliarde lei, în creştere cu 26% faţă de câştigul din perioada similară din 2011, iar vânzările au urcat cu 11%, la 7,073 miliarde lei.
Din Explorare şi Producţie, Petrom a consemnat un profit EBIT excluzând elementele speciale de 5,754 miliarde lei (1,291 miliarde euro), în creştere cu 6%. Evoluţia a fost influenţată de deprecierea leului în raport cu dolarul şi de preţurile mai ridicate la ţiţei.
"Impactul instrumentelor de acoperire a riscului asupra EBIT-ului a fost de -394 milioane lei, faţă de -404 milioane lei în 2011. EBIT-ul raportat a ajuns la 5,467 miliarde lei, cu 4% mai mare decât în 2011, reflectând elementele speciale negative mai ridicate, respectiv 287 milioane lei, aferente, în cea mai mare parte, unui proiect comunitar (T4/12), litigiului din Kazakstan pentru creanţe neîncasate (T3/12) şi restructurării (T2/12)", menţionează compania.
Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a grupului a totalizat 66,9 milioane bep (barili echivalent petrol) în 2012, cu 1% sub nivelul din 2011.
În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a scăzut cu 2%, la 62,4 milioane bep. Productia de ţitei a coborât cu 2%, 28,7 milioane barili, programele noi de foraj şi reparaţii capitale nereuşind să compenseze integral efectele iernii dificile de la începutul anului şi declinul natural. Producţia de gaze a scăzut cu 1%, la 33,7 milioane bep.
În Kazahstan, producţia de ţiţei şi gaze a crescut cu 3%, la 4,5 milioane bep.
Astfel, volumele de vânzări ale grupului au scăzut cu 1% comparativ cu 2011, reflectând evoluţia producţiei.
La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de ţiţei şi gaze ale grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (750 milioane bep în România), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze au ajuns la 1,091 miliarde bep (1,039 miliarde bep în România).
Volumul vânzărilor consolidate de gaze ale Petrom a scăzut uşor faţă de 2011, urmând tendinţa consumului estimat de gaze naturale al României, care a coborât cu 4% din cauza reducerii generale a
cererii.
La sfârşitul anului 2012, volumul total de gaze deţinut de Petrom în depozitele subterane era de 398 milioane metri cubi, comparativ cu 406 milioane metri cubi la sfârşitul anului 2011.
"EBIT-ul excluzând elementele speciale, generat de activitatea de G&E (Gaze şi Energie) a crescut semnificativ faţă de 2011, datorită condiţiilor contractuale mai bune la vânzările de gaze din producţia internă, contribuţiei pozitive a activităţilor de energie electrică (parcul eolian Dorobanţu şi centrala electrică Brazi, puse în exploatare comercială în T4/11 şi, respectiv, august 2012) precum şi optimizării costurilor", menţionează Petrom.
Producţia netă de electricitate a centralei Brazi a fost de 1,58 TWh (incluzând şi perioada de testare). De la demararea exploatării comerciale în august 2012, centrala a acoperit aproximativ 6%
din producţia românească de electricitate din aceeaşi perioadă. Începând din septembrie 2012, centrala Brazi a fost alimentată exclusiv cu gaze naturale din producţia internă.
Parcul eolian Dorobanţu a avut o producţie netă de electricitate de 0,09 TWh, pentru care Petrom a primit 182.784 certificate verzi.
Producţia brută estimată de energie electrică a României a scăzut cu 5% anul trecut, în timp ce consumul estimat de energie electrică a crescut cu 0,2%, transformând România dintr-un
exportator net într-un importator net de electricitate, potrivit Petrom.
Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, preţul mediu al energiei electrice pe piaţa pentru ziua următoare a fost de 217 lei/MWh bandă şi 275 lei/MWh vârf în 2012.
"Vânzările totale din marketing au înregistrat un declin de 6% faţă de 2011 (de la 4,07 milioane tone la 3,83 milioane tone - n.r.), reflectând, în mare, cererea de pe piaţă din regiunea în care operăm. Vânzările cu amănuntul la nivel de Grup au fost cu 2% mai mici decât în 2011, în special din cauza condiţiilor nefavorabile din iarnă şi a cererii scăzute, ca efect al creşterii preţului la ţiţei. Volumul vânzărilor comerciale a scăzut cu 13% comparativ cu 2011, tendinţa de scădere reflectându-se la toate produsele. Rezultatul excluzând elementele speciale, generat de activitatea de marketing, a scăzut semnificativ comparativ cu 2011, din cauza condiţiilor de piaţă nefavorabile, ce au afectat atât marjele, cât şi volumele vânzărilor cu amănuntul", se arată în raport.
La finele anului trecut, Petrom avea 798 de staţii, faţă de 793 în anul 2011.
Activele totale au crescut cu 1,656 miliarde lei faţă de sfârşitul anului 2011 şi au ajuns la 38,145 miliarde lei.
La finalul anului trecut, Petrom avea 21.650 de angajaţi, faţă de 21.961 la finalul primelor nouă luni şi comparativ cu 22.912 de persoane la sfârşitul anului 2011.
Cifrele din raport sunt neauditate şi prezintă rezultatele consolidate ale grupului Petrom, întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară, IFRS.
Din grupul Petrom fac parte compania mamă OMV Perom (SNP) şi firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing, Petrom Aviation, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distribuţie Gaze, OMV Petrom Wind Power şi Petromed Solutions.
La finele lunii iunie, Petrom a anunţat că a vândut subsidiara Petrom LPG companiei Crimbo Gas International. Vânzarea a fost finaluzată la începutul lunii ianuarie din 2013, potrivit Petrom.
În ultimele trei luni ale anului trecut, Petrom a vândut filiala consolidată Korned LLP din Kazahstan.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 25,325 miliarde lei (5,784 miliarde euro), calculată la ultimul preţ de miercuri, de 0,4471 lei/acţiune.
Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD, cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.
Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV
Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.
În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.
În trimestrul al patrulea, 47% din profitul EBIT al OMV a fost generat de Petrom. Compania grupului austriac a contribuit pcu 372 milioane de euro la câştigul EBIT de 791 milioane de euro al OMV. În 2011, OMV a raportat profit EBIT de 539 milioane de euro, dion care 272 milioane de euro de pe urma Petrom.
Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.
Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.
Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.
"În 2012 am înregistrat rezultate financiare record, în timp ce am progresat în privinţa implementării strategiei. Am beneficiat de revenirea producţiei în Libia şi de o producţie stabilizată, conform obiectivelor, în România şi Austria. Portofoliul de proiecte pe explorare şi producţie a fost consolidat semnificativ, iar importanta descoperire de gaze naturale din Marea Neagră şi achiziţiile din Norvegia au pus bazele unei noi creşteri. Programul de vânzare de active pe partea de rafinare şi distribuţie şi cel de îmbunătăţire a performanţei se desfăşoară conform planurilor şi au atins deja obiective importante. Ne-am stabilit obiective ambiţioase, dar sunt convins că suntem bine pregătiţi pentru viitor şi vom continua să ne respectăm angajamentul pentru creştere profitabilă", a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Operaţiunile de Explorare şi Producţie ale grupului au raportat câştig EBIT de 2,74 miliarde de euro pentru anul trecut, în creştere cu 31%, de la 2,1 miliarde de euro în anul anterior, ca urmare a volumelor de vânzări semnificativ mai mari în Libia şi a unui climat favorabil privind cotaţiile pe piaţa valutară.
Profitul EBIT al diviziei de gaze naturale şi energie a OMV a scăzut cu 82% anul trecut, la 43 milioane de euro, din cauza unor provizioane pentru transport şi rezervărilor de capacitate pentru gaze naturale lichefiate (GNL) de către EconGas, precum şi ca urmare a reevaluării unui proiect din Austria pentru stocare de gaze naturale.
Vânzările de gaze naturale au urcat cu 60% anul trecut, la 437,2 TWh, avans datorat în principal intensificării activităţilor de trading. Companhia EconGas a fost afectată negativ de presiunea intensă pe marjele gazelor naturale, precum şi de utilizrea redusă a contractelor pe termen lung pentru transport şi capacităţi GNL. Vânzările de gaze naturale la Petrom au scăzut în linie cu consumul estimat la nivelul pieţei, respectiv cu 4%, la 52,16 TWh. Contribuţia operaţiunilor de gaze de la Petrom în profit a urcat semnificativ, susţinută de îmbunătăţirea marjelor, în contextul contractelor mai bune de vânzare pe piaţa românească.
Pe partea de energie electrică, OMV a consemnat o producţie de 1,69 TWh anul trecut, în principal ca urmare a centralei de la Brazi, care a devenit operaţională în august şi este alimentată din septembrie exclusiv cu gaze naturale produse în România.
Rafinarea şi marketingul au generat profit EBIT de 417 milioane de euro pentru OMV anul trecut, cu 48% mai mult faţă de anul anterior, reflectând mai ales marjele mai bune ale activităţilor de rafinare. Rata de utilizare a capacităţii de rafinare a rămas stabilă, la 88% anul trecut, faţă de 87% în 2011.
Pentru anul în curs, OMV se aşteaptă ca preţul petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, cu o diferenţă de preţ relativ redusă faţă de cotaţia ţiţeiului Ural. Pe piaţa europeană a gazelor naturale, preţurile de hub sunt aşteptate să influenţeze în continuare preţurile mai mult decât cele legate de cotaţia petrolului. În România, planul de progres către liberalizarea preţurilor prevede trei noi majorări de preţ pentru consumatorii industriali în acest an.
Marjele de rafinare, care au atins un nivel ridicat anul trecut, ar urma să revină la niveluri mai "modeste" în acest an.
La sfârşitul anului trecut, rezervele dovedite de petrol şi gaze naturale ale OMV se situau la 1,12 miliarde de barili echivalent petrol, din care 775 milioane de barili echivalent petrol în legătură cu Petrom. Rezervele dovedite şi probabile totalizau 1,77 miliarde de barili echivalent petrol, din care 1,09 miliarde de barili la Petrom.
OMV Petrom vrea să plătească dividende din profitul record şi să investească 1 mld. euro în acest an
Compania OMV Petrom (SNP) intenţionează să plătească dividende din profitul record de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro) înregistrat anul trecut şi să bugeteze investiţii de peste un miliard de euro în 2012.
Propunerile vor fi supuse aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, arată Petrom în raportul privind rezultatele de anul trecut, fără să precizeze valoarea vizată a dividendelor.
În anul precedent, compania a realizat investiţii de 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), cea mai mare pondere, de 76%, respective 3,75 miliarde lei, fiind alocată segmentului de explorare şi producţie. Fondurile au fost direcţionate către forajul sondelor de dezvoltare, lucrări de reparaţii capitale, operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă şi proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor.
Pentru 2011, compania a distribuit dividende de 1,76 miliarde lei (circa 400 milioane de euro), dintr-un profit de 3,76 miliarde lei.
Angajaţii companiei vor primi o creştere salarială
Angajaţii OMV Petrom (SNP) vor primi în acest o majorare salarială care va reflecta optimizarea companiei, a declarat joi directorul general al producătorului de petrol, gaze şi electricitate, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
"Vom acorda o creştere care să reflecte optimizarea companiei. Rezultatele (financiare - n.r.) sunt efortul întregii comunităţi a angajaţilor Petrom. Suntem în negocieri cu sindicatele, încă nu le-am finalizat", a afirmat Gheorghe.
Ea nu a precizat cu cât vor creşte salariile
Mariana Gheorghe: Va fi un an al dialogului; regimul fiscal trebuie să fie "win-win situation"
Regimul fiscal trebuie să avatajeze atât statul, cât şi OMV Petrom, iar 2013 va fi un "an al dialogului" cu autorităţile pe această temă, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.
"Va fi un an al dialogului cu autorităţile. Cadrul de reglementare fiscal trebuie să fie win-win situation. (...) Ne dorim ca rezultatul să fie optim pentru ambele interese", a spus Gheorghe.
Ea a adăugat că dacă texele sunt prea mari urmarea va fi scăderea investiţiilor.
În raportul de prezentare a rezultatelor de anul trecut, Pentrom notează că nu se aşteaptă pentru anul în curs la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale.
Începând cu februarie 2013, Guvernul a introdus un pachet de măsuri fiscale care afectează producătorii de ţiţei şi gaze, impunând o taxă de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă, din care se deduc redevenţele aferente şi investiţiile din activitatea de explorare şi producţie, fără a depăţi 30% din veniturile adiţionale.
În plus, guvernul a introdus, tot din februarie, o taxă de 0,5% pe extracţia de ţiţei.
Ambele măsuri vor fi în vigoare până la sfârşitul anului 2014, când expiră regimul actual de taxare pentru ţiţei şi gaze.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe