Profitul net al Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru, iar vânzările s-au redus cu 9%

OMV Petrom (SNP) a înregistrat în perioada ianuarie-martie vânzări de 5,29 miliarde de lei, cu 9% mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, a anunţat marţi compania.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Profitul net al Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru, iar vânzările s-au redus cu 9%

Profitul net al Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru, iar vânzările s-au redus cu 9% (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Compania a raportat pentru primul trimestru din 2013 vânzări de 5,78 miliarde de lei şi un profit net de 1,33 miliarde de lei.

”Performanţa noastră financiară din T1/14 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate”, a declarat, într-un comunicat, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

În perioada analizată, numărul angajaţilor OMV Petrom a scăzut cu 6%, de la 20.790 la 19.509 persoane.

Compania a produs în primul trimestru 16,36 milioane tone echivalent petrol (bep), cu 1% mai puţin decât nivelul din primele trei luni ale anului trecut, de 16,46 milioane bep. Producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 182.000 bep, cu 1% mai mică faţă de 183.000 bep în ianuarie-martie 2013.

Producţia de ţiţei şi condensat a fost de 7,83 milioane bep, în scădere cu 2% comparativ cu 7,99 milioane bep. Producţia de gaze naturale a crescut cu 1%, de la 1,3 miliarde metri cubi la 1,31 miliarde metri cubi.

Costul de producţie a hidrocaburilor a crescut în primul trimestru cu 14%, de la 14,92 dolari pe bep, la 17 dolari. Compania arată, în comunicat, că aceste costuri au urcat în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb şi a volumelor mai mici de producţie disponibile pentru vânzare.

”În România, costurile de producţie exprimate în dolari/bep au crescut cu 16%, iar cele exprimate în lei/bep au crescut cu 14% faţă de T1/13, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcţii”, menţionează comunicatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici